1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Totul despre impozitul pe venitul global

Efectul introducerii noului impozit global: La un salariu mediu din Bucureşti, angajatul câştigă cel puţin 5.000 de lei pe an

Introducerea noului impozit pe venitul global al gospodăriei pare, potrivit datelor de până acum, extrem de avantajos pentru angajaţi. Potrivit unor calcule ECONOMICA.NET, un salariat plătit cu salariul mediu în Bucureşti ar câştiga circa 4.900 de lei într-un an. Cel puţin.

19 apr, 2017 | | ECONOMICA.net

Salariul mediu net în Bucureşti era, la finalul anului trecut, circa 2.900 de lei (2.930 de lei, mai exact, potrivit datelor oficiale). Rotunjit la 2.900 de lei, pentru această sumă netă, salariul brut este de 4.134 de lei, din care, după contribuţii, angajatul plăteşte acum (i se reţine direct de către angajator), un impozit lunar pe venit, de 16%, adică 552 de lei pe lună. Într-un an, impozitul pe venit aferent acestui net este de 6.624 de lei.

Cum vor sta lucrurile în noul sistem

În cazul cel mai probabil în care angajatorul nu va “umbla” la venitul brut, angajatul va câştiga substanţial odată cu introducerea noului sistem de impozitare globală a veniturilor gospodăriei. Potrivit noului sistem, fiecare om care obţine venituri va beneficia de un plafon de 24.000 de lei pe an (2.000 de lei pe lună), pentru care nu se datorează deloc impozit pe venit. Impozitul nou va fi de 10%, nu 16% ca acum, şi se va aplica doar asupra sumelor care depăşesc cei 24.000 de lei pe an. Ca atare, dacă luăm în calcul aceeaşi “gospodărie” din Bucureşti formată din acelaşi angajat (fără copii) care primeşte cei 2.900 de lei net, acesta va plăti, într-un an, un impozit pe venit (scăzut la doar 10% şi după aplicarea deducerii de 24.000 de lei pe an) de doar 1.742 de lei.

Aşadar, după aplicarea noului sistem de impozitare, un angajat plătit cu salariul mediu din Bucureşti va cîştiga, într-un an, aproape 4.900 de lei.

Cel puţin, pentru că în noul sistem de impozitare globală, vor fi scutite de la plata impozitului pe venit şi unele cheltuieli pe care angajatul le face în timpul anului!

Astfel, potrivit primelor informaţii concrete despre noul sistem,vor fi deductibile cheltuielile cu asigurările private de sănătate, abonamentele medicale, contribuţiile la pensiile private facultative, asigurarea RCA şi asigurarea locuinţei, sumele plătite pentru copii la grădiniţa privată sau la sistemul after school, ba chiar şi cheltuielile culturale (preţul cărţilor sau al biletelor la teatru) şi mersul la sala sau renovarea locuinţei.

Aşadar, în funcţie de ce astfel de cheltuieli deductibile mai aveţi, cîştigul poate fi şi mai mare. 

De reţinut însă că, în noul sistem, angajatul este cel care va trebui să plătească, la începutul anului, impozitul pentru veniturile obţinute în tot timpul anului trecut, iar, ca să beneficieze de aceste deduceri, va trebui să ceară şi să păstreze toate bonurile fiscale pentru bunurile/serviciile cumpărate care intră în sfera deductibilităţii.

De reţinut şi că noul sistem este încă în faza de proiect, şi ar putea fi aplicat în anul 2019, pentru veniturile câştigate în 2018.  

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO