EFG Eurobank: Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv

Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie fiind înregistrat un avans similar cu cel din primele trei luni ale anului, evoluţie care ar putea fi însă cauzată de fluctuaţii sezoniere, potrivit EFG Eurobank.
Economica.net - lun, 22 iul. 2013, 11:23
EFG Eurobank: Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv

„Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS a înregistrat o uşoară creştere şi în cursul celui de-al doilea trimestru, similară cu cea din primul trimestru al anului 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel naţional, deşi este posibil ca această evoluție din prima jumătate a anului să fi fost cauzată de fluctuaţii sezoniere. Se pare că micile fluctuaţii continuă în jurul acestei creşteri a nivelului preţului ce a fost sugerată de index începând cu mijlocul anului 2011”, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS) cu ocazia lansării unei noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.

Diferitele componente ale indexului naţional variază, în anumite zone geografice prezentând creşteri de preţuri, în timp ce în altele s-au înregistrat scăderi pe parcursul trimestrului.

Pe perioada ultimului an, începând cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul preţului la nivel naţional a scăzut moderat cu o medie de 1,5%. Pe perioada ultimilor 5 ani, începând cu momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de 9,2%, rezultând astfel o scădere a preţurilor la locuinţe în România cu 38.3%.

Preţurile în Bucureşti Centru s-au redus în acest trimestru cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară. Pe de altă parte, preţurile în zonele periferice din Bucureşti au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul întregului an, cu o scădere marginală de 0,7% pe perioada care a început din al doilea trimestru al anului trecut.

Preţurile în judeţul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8%, pe durata ultimelor patru trimestre.

Zona Dunăre&Mare şi Muntenia conduc în clasamentul creşterilor de preţ la nivelul diviziilor, cu creşteri de 6,5% şi, respectiv, de 5,2%.

În acelaşi timp, în Sud, Vest şi Moldova au fost consemnate creşteri ale preţurilor proprietăţilor rezidenţiale pentru al doilea trimestru la rând, păstrând poziţiile de top în clasamentul creşterii preţurilor în ultimul an comparativ cu celelalte zone ale ţării, cu 4,5%, 2,7% şi, respectiv, -0,2%. Moldova se menţine regiunea cu cea mai mică rată medie de scădere în ultimii cinci ani la nivel naţional, de 5% pe an sau cu o reducere totală a preţurilor cu 22,5% de la momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, până în prezent.

La nivelul marilor oraşe din România, Galaţi şi Ploieşti prezintă cele mai mari creşteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate şi de rata de eroare statistică, deoarece performanţele din ultimul an şi pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor două oraşe sunt negative şi nu reprezintă performanţe deosebite în cadrul grupului marilor oraşe cuprinse în indexul EPS.

Însă, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara ocupă poziţiile de top cu o combinaţie de creştere trimestrială şi în ultimul an, toate cifrele aferente variind în intervalul sustenabil dintre +2,4% şi +6,5%. În topul privind rezultatele pe termen scurt şi mediu, Iaşi înregistrează cel mai bun rezultat în ultimii 5 ani, cu o rată de scădere a preţurilor de la momentul de vârf al pieţei de 6,2% în medie pe an (cu o scădere totală pe 5 ani de 27,2%), acesta fiind urmat de Galaţi, cu o scădere anuală de 8,4% sau o scădere totală de 35,6%. Restul marilor oraşe din România au înregistrat o scădere mai abruptă a preţurilor medii pentru proprietăţi rezidenţiale în ultimii 5 ani.

Variaţia preţurilor apartamentelor în Bucureşti pare să se afle sub medie, în timp ce preţurile caselor sunt în topul creşterilor de preţuri în ultimul trimestru.

În mod similar, prevalenţa caselor asupra apartamentelor este sugerată şi de indicii de la nivel naţional în ultimul trimestru. În Bucureşti, proprietăţile noi au înregistrat o rată de creştere mai mare decât cele vechi. La nivel naţional, proprietăţile vechi au depăşit ca performanţă unităţile noi în ultimul trimestru, înregistrând creşteri de preţuri, pe când cele noi au înregistrat scăderi de preţuri.

„Deşi rezultatele pentru ultimul trimestru sunt mixte, creşterea la nivel naţional din cel de-al doilea trimestru poate reprezenta un semn de cristalizare a tendinţei către un trend sustenabil. La nivelul capitalei, Bucureşti Centru suferă o corecţie a rezultatelor bune înregistrate în 2012, iar pentru Bucureşti Periferie este exact situaţia inversă, acesta înregistrând o minimizare a scăderilor din trimestrele anterioare. În general, Bucureştiul se află încă pe o pantă descendentă în comparaţie cu 2012; însă, există semne pozitive că scăderea poate fi recuperată până la sfârşitul anului”, se precizează în comunicat.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson (foto), deşi a......
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat ...
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care ...