Bogdan Stan a fost demis. Mirela Călugăreanu este prima femeie şef la ANAF

Premierul Mihai Tudose a decis, marţi, eliberarea din funcţie a preşedintelui ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, potrivit unei decizii a prim-ministrului publicată în Monitorul Oficial.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 12:17
Bogdan Stan a fost demis. Mirela Călugăreanu este prima femeie şef la ANAF

Printr-o altă decizie a premierului, Mirela Călugăreanu a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Este pentru prima dată când la conducerea ANAF este numită o femeie.

Noul şef ANAF era până azi directorul adjunct al Direcţiei Regionale a Municipiului Bucureşti din ANAF.

Călugăreanu are vastă experienţă în ANAF şi s-a ocupat cu partea de colectare. Bogdan Stan a fost numit în funcţie în 13 ianuarie 2017, când l-a înlocuit pe Dragoş Doroş.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Mirela Călugăreanu dispune de „o experiență vastă în domeniul fiscal, de mai bine de 26 de ani, atât în activitatea de colectare a veniturilor publice, cât și în administrația publică, în general”.

Aceasta şi-a stabilit ca principale obiective eficientizarea colectării veniturilor bugetare, recuperarea sumelor neîncasate la buget şi realizarea veniturilor bugetare prognozate pentru acest an.

La preluarea funcţiei, Mirela Călugăreanu a declarat: „Împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vom face toate demersurile necesare pentru a ne încadra în ținta de deficit de 3%. De asemenea, vom acorda o atenţie sporită relaţiei Fisc – contribuabil, pe de-o parte în vederea stimulării conformării voluntare, iar pe de altă parte pentru creşterea încrederii acestora în instituţia fiscală”.

Potrivit declaraţiei de avere, Călugăreanu are patru terenuri, două în Bucureşti şi două în Giurgiu. De asemenea are două case şi un apartament în Bucureşti, precum şi o casă de vacanţă în judeţul Giurgiu. 

Mirela Călugăreanu are şi un depozit bancar de 60.000 de euro deschis în 2008. În decaraţia de avere, la capitolul active financiare mai apare şi suma de 18.000 de euro, între cele două sume existând menţiunea „ridicaţi şi nedepuşi”. După această menţiune figurează anul 2016 şi suma de 18.000 de euro.

Ea nu are nici datorii la bănci şi nici plasamente. În anul fiscal precedent, Călugăreanu a încasat 105.410 lei ca director executiv la Direcţia Finanţelor Publice, iar soţul său, Paul Călugăreanu, a încasat 91.685 de lei ca şef serviciu la Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale sector 1.

În declaraţia de interese, Mirela Călugăreanu notează că este consultant fiscal şi expert contabil, în dreptul ambelor titlulaturi fiind trecută menţiunea „inactiv”.

Aceeaşi sursă ne arată că soţul Mirelei Călugăreanu este angajat la Taxe Locale Sector 1.

Înlocuirea lui Bogdan Stan s-a produs după ce şi premierul Sorin Grindeanu şi premierul Mihai Tudose au exprimat nemulţumiri legate de nivelul de colectare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că i-a cerut premierului Mihai Tudose să analizeze „foarte atent şi cu maximă rigoare” activitatea ANAF şi să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă pentru a îmbunătăţi activitatea instituţiei, în condiţiile în care el nu este „foarte, foarte fericit”.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că fostul şef al Fiscului, Bogdan Stan, a fost demis pentru că nu a făcut ceea ce i-a cerut, respectiv nu a luat măsuri pentru o ”disciplină financiar-fiscală” şi nu a făcut ”curăţenie până la capăt”. Şeful Executivului a spus despre noua şefă a ANAF că este foarte respectată, hotărâtă şi ”nu are nicio culoare politică”, precizînd că Mirela Călugăreanu ”îşi dă seamă că joacă cartea vieţii profesionale prin această numire”.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...