Egipt: Fraţii Musulmani egipteni au depus o plângere la CPI

Avocaţi ai Fraţilor Musulmani, confreria preşedintelui egiptean destituit Mohamed Morsi, au anunţat luni, la Londra, că au depus o plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) în vederea deschiderii unei anchete pentru presupuse crime împotriva umanităţii comise în Egipt, relatează AFP.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 07:48
Egipt: Fraţii Musulmani egipteni au depus o plângere la CPI

În cursul unei conferinţe de presă, avocaţi ai Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani, au anunţat că au depus la CPI o declaraţie în numele fostului preşedinte Mohamed Morsi în care el acceptă jurisdicţia internaţională.

Această declaraţie a fost făcută în contextul în care Egiptul nu a ratificat Statutul de la Roma al CPI, iar Mohamed Morsi nu mai este preşedinte.

„Regimul militar egiptean trebuie să primească un mesaj clar că riscă urmăriri penale. Acesta este scopul declaraţiei de a accepta jurisdicţia”, a explicat avocatul John Dugard, la Londra.

La 20 decembrie, avocaţii Fraţilor Musulmani au depus mai o plângere, – sau „comunicare”, potrivit termenului CPI -, care prezintă dovezi, în opinia lor, de crime comise din momentul în care Mohamed Morsi, singurul preşedinte ales democratic în Egipt, a fost îndepărtat de la putere de militari, la 3 iulie 2013.

Printre aceste presupuse crime figurează cazuri de tortură, crime, încarcerări ilegale sau dispariţii forţate.

Reprimarea lansată de noile autorităţi egiptene s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi mii de arestări în rândul islamiştilor.

„Comunicarea” depusă de Fraţii Musulmani la CPI citează persoane din cadrul armatei egiptene, însă avocaţii au refuzat luni să le divulge public.

Ţinând cont de faptul că Egiptul nu recunoaşte CPI, iar Mohamed Morsi nu mai este la putere, nu se ştie dacă plângerea poate fi examinată. Procurorul CPI poate deschide o anchetă doar la cererea statului care a ratificat Statutul de la Roma sau care recunoaşte jurisdicţia Curţii, la cererea, de asemenea, a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite sau din proprie iniţiativă.

Avocaţii Fraţilor Musulmani pleacă de la principiul că plângerea este valabilă, pentru că, în opinia lor, administraţia lui Mohamed Morsi continuă, în mod legal, să fie la guvernare în Egipt.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...