El Nino ar trebui să contribuie la temperaturi peste valorile normale între lunile martie şi mai – OMM

Fenomenul meteorologic El Nino şi-a atins apogeul în decembrie 2023 şi este unul dintre cele mai puternice cinci fenomene de acest tip înregistrate vreodată, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care preconizează temperaturi peste valorile normale între lunile martie şi mai deasupra regiunilor continentale, informează AFP.
AGERPRES - mar, 05 mart. 2024, 11:18
El Nino ar trebui să contribuie la temperaturi peste valorile normale între lunile martie şi mai - OMM

„Temperaturi superioare celor normale sunt prognozate pentru aproape toate zonele terestre între martie şi mai”, au subliniat reprezentanţii OMM, conform Agerpres.

El Nino „scade treptat în intensitate, dar va continua să aibă un impact asupra climei globale în lunile ce vor urma, alimentând căldura înmagazinată în gazele cu efect de seră provenite din activităţile antropice„, a precizat aceeaşi agenţie din cadrul ONU.

El Nino este un fenomen meteorologic natural, care corespunde unei încălziri în mare parte dintre regiunile tropicale ale Oceanului Pacific şi care se produce cu o frecvenţă cuprinsă între doi şi şapte ani, durând între nouă şi 12 luni.

Acest fenomen modifică circulaţia atmosferică la scară planetară şi încălzeşte zone îndepărtate, producându-se totodată în contextul unei clime modificate de activităţile antropice, subliniază OMM.

Există aproximativ 60% şanse ca El Nino să persiste între martie şi mai şi 80% şanse ca între aprilie şi iunie să fie observate condiţii neutre (nici El Nino, nici La Nina)”, au precizat specialiştii de la OMM.

„Fiecare lună după iunie 2023 a stabilit un nou record lunar de temperatură – şi 2023 a fost, de departe, cel mai călduros an înregistrat vreodată de măsurătorile meteorologice”, a reamintit Celeste Saulo, noul secretar general al OMM.

Principalii vinovaţi

„El Nino a contribuit la aceste temperaturi record, dar gazele cu efect de seră care înmagazinează căldura sunt, fără echivoc, principalul vinovat”, a adăugat ea.

„Temperaturile de la suprafaţa oceanului în Pacificul ecuatorial reflectă în mod clar fenomenul El Nino. Însă temperaturile de la suprafaţa mării în alte părţi ale Globului au fost persistente şi neobişnuit de ridicate în ultimele 10 luni”, a reamintit aceeaşi specialistă argentiniană în meteorologie, care se află la conducerea OMM începând din ianuarie 2024.

„Temperatura de la suprafaţa mării a fost în ianuarie 2024, de departe, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pentru luna ianuarie. Este un fapt îngrijorător şi nu poate fi explicat doar prin El Nino”, a avertizat ea.

Actualul episod El Nino, care s-a dezvoltat începând din iunie 2023, şi-a atins apogeul între noiembrie 2023 şi ianuarie 2024.

El a determinat o valoare termică maximală ce a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste temperatura medie de la suprafaţa mării în perioada 1991-2020 pentru regiunile orientale şi centrale ale Oceanului Pacific tropical.

Conform OMM, există şanse ca La Nina – fenomenul contrar lui El Nino şi care determină o scădere a temperaturilor – să se dezvolte „mai târziu în acest an” după o perioadă marcată de condiţii neutre (nici El Nino, nici La Nina) între lunile aprilie şi iunie.

Însă OMM consideră că aceste probabilităţi sunt mult prea incerte pentru a fi determinate cu un grad ridicat de precizie în acest moment.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...