Elaborararea procedurii de dare în administrare a Parcului Natural Văcăreşti va mai dura cel puţin o lună – ministrul Mediulu

Partea de elaborare a procedurii de dare în administrare a Parcului Natural Văcăreşti va mai dura cel puţin o lună, dar o viziune cu privire la acesta ar putea fi gata peste 6 luni sau un an, a declarat, joi, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, la acţiunea de ecologizare desfăşurată în Parcul Natural Văcăreşti. 
Economica.net - joi, 30 iun. 2016, 20:14
Elaborararea procedurii de dare în administrare a Parcului Natural Văcăreşti va mai dura cel puţin o lună - ministrul Mediulu

‘Oamenii pot să vină de acum să viziteze. Ea nu este amenajată în sensul de a fi zonată. Toate lucrurile acestea se fac printr-un plan de management pe care îl vor elabora cei care vor câştiga administrarea acestei zone. În cât timp? Partea de elaborare a procedurii de dare în administrare, pentru că trebuie să urmăm toate procedurile legale, va mai dura probabil cel puţin o lună şi din clipa în care se semnează un contract cu câştigătorul, contractul se semnează pe 10 ani, ei apoi trebuie să facă nişte studii ştiinţifice, să determine zonarea. Deci mă aştept ca între şase luni şi maxim un an să existe o viziune detaliată’, a spus Cristiana Paşca Palmer.

În acest moment, a fost instituită pază mobilă temporară de la Apele Române, respectiv doi angajaţi pe schimb patrulează pe marginea parcului. Ministrul a explicat că ulterior se va organiza o licitaţie pentru încredinţarea acestui serviciu unei firme de specialitate.

‘Una dintre condiţiile celor care aplică este să aibă bani sau să aibă capacitatea să mobilizeze bani. Societăţile comerciale nu sunt eligibile să aplice, să ia în custodie sau în administrare arii protejate’, a declarat Cristiana Paşca Palmer, precizând că o soluţie ar fi luarea în administrare de către Primărie în parteneriat cu ONG-urile.

Potrivit ministrului, acţiunea de ecologizare a fost demarată în urmă cu câteva săptămâni şi au fost strânse 2.200 de metri cubi de gunoi cu excavatoare şi utilaje mari.

În data de 16 mai 2016, acumularea Văcăreşti a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată.

Parcul natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. De asemenea, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în parteneriat cu Let’s Do It, Romania! a organizat, joi, o acţiune de ecologizare, cu sute de voluntari, în Parcul Natural Văcăreşti. La eveniment a participat şi premierul Dacian Cioloş.

Acesta a anunţat, joi, că următorii paşi în cazul Parcului Văcăreşti sunt elaborarea planului de management – prin care se vor delimita zonele şi gradul de protecţie, precum şi activităţile economice – şi punerea sa în aplicare.

”Urmează să se elaboreze planul de management şi pe această bază să stabilim clar şi ce se poate face şi ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite construcţii, în anumite condiţii. Se vor putea desfăşura activităţi economice, probabil, chiar imobiliare, în anumite limite. Important e să avem acel plan de management şi să vedem ce resursă trebuie să mobilizăm ca să devină ceea ce ne dorim cu toţii, un adevărat parc natural’, a declarat Cioloş. 

Premierul a infirmat ‘percepţia distorsionată’ potrivit căreia proprietarii din zonă ar urma să-şi piardă terenurile. 

‘Mai există percepţia asta distorsionată că odată ce am declarat parc natural proprietarii din zonă sau riscă să-şi piardă terenurile sau nu o să poată să facă nimic. Nici una, nici cealaltă nu e adevărată. Nici faptul că-şi pierd terenurile, pentru că nu se expropiază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale şi în alte zone din ţară, unde proprietarii îşi păstrează terenurile doar că au anumite obligaţii, trebuie să respecte anumite lucruri şi în schimbul respectării acestor lucruri vor primi şi nişte compensaţii’, a explicat Cioloş. 

În context, premierul a spus că important este ca atunci când se ia o decizie, cum a fost cea referitoare la Parcul Văcăreşti, aceasta să fie pusă în practică şi nu să rămână pe hârtie. 

‘Mă bucur că am reuşit după patru ani de studii, analize şi ceva birocraţie să luăm decizia în cele din urmă şi să transformăm această zonă abandonată de câţiva ani, unde natura şi-a reintrat în drepturi, şi să o declarăm ceea ce este de fapt – un parc natural, poate nu în inima oraşului, dar clar legat de oraş. E parcul natural urban cel mai mare, din câte ştiu. Acţiunea de astăzi e binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă împreună cu toată echipa de voluntari, dar e binevenită şi pentru că dăm un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial, sau să declari un parc natural în Monitorul Oficial. Ea trebuie pusă în practică. (…). Să ne asumăm în mod colectiv transformarea acestei zone”, a mai spus el.

După vizita din deltă, premierul a scris pe Facebook că Parcul Natural Văcăreşti este ‘o lecţie’ şi face parte din acele proiecte şi idei care trebuie asumate, chiar dacă, uneori, pot părea utopice.

‘Am participat azi la ecologizarea Parcului Natural Văcăreşti din Bucureşti, primul parc natural urban din România şi din Europa continentală, acţiune organizată de Ministerul Mediului şi de organizaţia ‘Let’s do it’. Mă bucur să văd că ‘Delta dintre Blocuri’, cum a fost numit parcul Văcăreşti în 2012, este azi arie naturală protejată. Mă bucur să văd că o idee, care la început părea de nerealizat, este astăzi un proiect de dezvoltare care are tot sprijinul Guvernului României. Oameni din ONG-urile de mediu, voluntari, oameni de media au crezut în acest proiect şi l-au transformat în realitate. Lor trebuie să le mulţumim pentru că Parcul Natural Văcăreşti este acum al nostru. Dincolo de potenţialul parcului – pentru ecoturism, pentru proiecte educaţionale, pentru proiecte de mediu – pentru mine, istoria acestui loc viu este şi o lecţie: există proiecte şi idei pe care trebuie să ni le asumăm, chiar dacă, uneori, ele pot părea utopice’, a mai scris Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...