Eldorado Gold reclamă Grecia că ar fi blocat construcţia minei de aur Skouries

Firma canadiană Eldorado Gold a anunţat luni că finalizarea construcţiei unei fabrici de procesare din nordul Greciei a fost blocată, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 21:40
Eldorado Gold reclamă Grecia că ar fi blocat construcţia minei de aur Skouries

Divizia locală a Eldorado Gold a primit o înştiinţare oficială de la Ministerul Energiei şi Mediului de la Atena prin care se revocă aprobarea necesară lucrărilor de construcţii de la mina Skouries. Totuşi, autorităţile elene au dat asigurări că ar putea modifica decizia după finalizarea unei analize a proiectului, a anunţat Eldorado.

„Compania crede că decizia Ministerului nu are nicio bază legală şi va acţiona, dacă va fi necesar, pentru a proteja drepturile legale ale companiei, ale angajaţilor şi ale acţionarilor”, se arată în comunicatul Eldorado.

Săptămâna trecută, un oficial de la Ministerul Energiei de la Atena dădea asigurări că noul Guvern elen nu va bloca operaţiunile miniere ale firmei canadiene Eldorado Gold.

„Operaţiunile miniere nu vor fi stopate”, le-a declarat oficialul jurnaliştilor miercuri, la o zi după ce autorităţile le-au promis creditorilor internaţionali că nu vor fi oprite tranzacţiile aflate în derulare.

Aceste comentarii reprezintă un pas înapoi faţă de declaraţia dură a ministrului elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, conform căreia noul Guvern se va opune legal exploatării minei de aur Skouries operate de Eldorado Gold. „Suntem împotriva investiţiei de la Skouries şi vom folosi toate măsurile legale posibile pentru a sprijini poziţia noastră. În orice situaţie, îi vom sprijini pe toţi angajaţii minelor”, a afirmat Panagiotis Lafazanis în Parlamentul de la Atena.

Oficialul de la Ministerul Energiei a explicat că se verifică dacă permisele pentru fabrica de procesare au fost acordate conform reglementărilor legale.

„Conform consilierilor noştri juridici, există inadvertenţe legate de această fabrică. Ministerul Energiei a cerut verificarea permiselor”, a explicat oficialul elen.

Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul din proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra dacă Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor.

Opozanţii proiectului minei de aur din regiunea Halkidiki consideră că exploatarea ar cauza pagube ireparabile pentru mediu, contaminând apa freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. În schimb, fostul Guvern de la Atena susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă, în condiţiile în care rata şomajului în Grecia este cea mai ridicată din Europa (25,8% în luna noiembrie 2014).

În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara. treacă noaptea pe aeroport.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...