1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

"Electorata" s-ar putea modifica din nou. Plafonul de venit pentru cei care vor să rescadenţeze creditul ajunge la 3.300 lei

Ministrul Finanţelor a spus spus că Executivul vrea sa simplifice modalităţile de rescadenţare a creditelor, dar şi să creasca nivelul venitului brut de la care se poate aplica rescadenţarea, la 3.300 de lei.

21 ian, 2015 | ECONOMICA.net

Noul plafon ar putea fi introdus începând cu 1 martie, a spus Vâlcov, în Parlament. Ministrul finanţelor a estimat că rata lunară ar putea scădea cu până la 240 de lei pe lună.

'Considerăm necesară, mai ales pe fondul tensiunilor apărute ca efect al evoluţiei cursului CHF, urgentarea amendării prevederilor OUG nr. 46/2014. Comparativ cu actul normativ aflat în vigoare, dar neaplicat, propunerea legislativă aduce simplificarea schemei de rescandenţare a creditelor', a spus Vâlcov, miercuri, în cadrul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Propunerea mai prevede acordarea deducerii speciale, respectiv a creditului fiscal, din luna imediat următoare rescadenţării creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani în varianta anterioară.

Acesta mai prevede, potrivit ministrului, întărirea protecţiei debitorilor în raport cu banca, în sensul menţinerii obligativităţii acesteia ca, în procesul rescadenţării creditelor, să nu se înăsprească termenii contractului de credit, respectiv rata dobânzii, comisioane, constituirea de noi garanţii.

'Din estimările efectuate, rezultă că impactul fiscal al OUG nr. 46/2014 în forma amendată va fi marginal superior celui generat de forma iniţială a actului normativ. Menţionăm că, dacă vor fi aprobate cu celeritate modificările propuse, potrivit consultării cu reprezentanţii sistemului bancar, este posibil ca prevederile OUG nr. 46/ 2014 îmbunătăţite să se aplice începând cu 1 martie, existând astfel, posibilitatea ca rescadenţarea să se deruleze până la 31 decembrie 2015', a mai spus Vâlcov.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani. Una dintre condiţii este ca venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe lună. Deducerea fiscală din venitul lunar impozabil a fost stabilită la 900 de lei şi se aplică după perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Totuşi, din informaţiile prezentate până acum, nimenu nu şi-a rescadenţat creditul pe baza acestui act normativ.

Ştirea se actualizează

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO