UPDATE: Elena Udrea, audiată timp de două ore la DNA

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, s-a prezentat miercuri seară la DNA pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul în care este cercetat primarul municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, relatează miercuri seară principalele agenţii de ştiri. Udrea a ajuns la sediul Direcţiei miercuri seara, în jurul orei 19.00 şi a ieşit de la audieri după două ore de discuţii cu procurorii, potrivit RomaniaTV.net.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 16:51
UPDATE: Elena Udrea, audiată timp de două ore la DNA

„A fost declaraţie de martor, evident, în legătură cu o activitate a domnului primar Gheorghe Ştefan de prin 2011 pe nişte lucrări pe Hotărârea de Guvern 577, o explicaţie cum funcţiona acest program. Este exclus să se ceară aviz. Am explicat ca ministru cum funcţiona acest program. Am venit atât de târziu pentru că sunt în campanie şi am avut o zi plină. Am înţeles că vor să se închidă dosarul foarte repede şi nu am vrut să amân declaraţia”, a declarat Elena Udrea la ieşirea de la DNA, după două ore de audieri, potrivit RomâniaTV.

Întrebată dacă ştia că Gheorghe Ştefan era de fapt administratorul unei firme ce a primit un contract de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea a răspuns: „Nu ştiu şi nici domnii procurori nu mi-au spus. Pur şi simplu, mi-au pus întrebări despre cum funcţionează programul”.

Fostul ministru a explicat care era procedura prin care MDRT acorda finanţare pentru programele finanţare de la bugetul acestei instituţii. „Preşedinţii de consilii judeţene sau primarii se adresau direct, fie prin solicitări trimise ministerului, fie parlamentarii încercau să convingă un ministru să finanţeze un proiect din colegiile lor, Reprezentând interesele comunităţii, când un prindeau un ministru cu fonduri, îi cereau să finanţeze un proiect pentru colegiile sau localităţilor lor”, a spus Udrea.

Ea a admis că a vorbit de mai multe ori cu primarul din Piatra Neamţ în legătură cu unele proiecte. „De foarte multe ori. Şi cu Gheorghe Ştefan, şi cu toţi preşedinţii de consilii judeţene, cu mulţi primari. La MDRT e coadă de primari întotdeauna”, a spus Elena Udrea.

Întrebată dacă este coincidenţă chemarea sa la DNA cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale, Udrea a răspuns: „Eu nu cred în coincidenţe”.

 

La intrarea în sediul DNA, Elena Udrea a declarat că a fost citată într-un dosar mai vechi al lui Gheorghe Ştefan. Surse judiciare au precizat că Elena Udrea a venit în calitate de martor, transmite Agerpres.

În 28 mai, DNA a anunţat că primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este cercetat penal sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, începând cu 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„SC Strong Montaj SA a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor. Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”, susţin procurorii.

DNA preciza că, pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ – Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti -, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

„Este de precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale. Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor se făcea plata”, se arăta în comunicatul DNA.

Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

„În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar Strong Montaj. Prin urmare, folosindu-se de influenţa sa (…), Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt”, au mai reţinut procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului: Astăzi, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Autostrada Bucureștiului: Astăzi, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Miercuri, de la ora 15:00, se deschide circulația pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură București (A0) Nord între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3 (Autostrada București – Ploiești),......
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Innova/7 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia, prin intermediul ...
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a avertizat marţi concetăţenii că vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei ...