Elena Udrea şi Alina Bică, reţinute în Costa Rica – presă

Elena Udrea şi Alina Bică ar fi fost reţinute în Costa Rica după ce poliţia locală a pus în aplicare o cerere a Interpol, informează sitiooij.poder-judicial.go.cr.
News.ro - joi, 04 oct. 2018, 04:45
Elena Udrea şi Alina Bică, reţinute în Costa Rica - presă

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, reţinută de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica de pe stradă, alături de Alina Bica, spune că instanţa va ţine cont, cu siguranţă, de faptul că fostul ministru are un copil de câteva zile, care nu poate fi despărţit de mamă, potrivit legislaţiei din Costa Rica, dar şi de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extrădat, scrie News.ro.

 

Ministrul Justiţiei, despre reţinerea Elenei Udrea: Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Să nu facem din acest personaj un subiect naţional

„Haideţi să nu faceţi din acest personaj un subiect naţional. Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea (…) Da, este un cetăţean care a comis infracţiuni, un cetăţean condamnat definitiv şi dat în urmărire. De ce nu veniţi şi pentru alţi condamnaţi din străinătate să mă întrebaţi ce se întâmplă cu ei”, a declarat ministrul Justiţiei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic. În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia, scrie News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 25 iunie că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea, anterior el spunând că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat de extrădare între România şi Costa Rica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”.

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie,, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Fotografii cu cele două în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.

 

Membri ai Agenţiei de Investigaţii Judiciare, afiliată la Biroul Naţional Central Interpol Costa Rica, în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS), după investigaţii, supraveghere şi monitorizare, au oprit miercuri două femei din România, în vârstă de 44 de ani, la solicitarea autorităţilor române, scrie sursa.

Pentru una dintre femei, cu numele de familie Udrea, s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi abuz în serviciu, emise de Interpol Bucureşti. Această femeie a fost arestată pe o arteră publică, în jurul orei 10.00, în sectorul Sabana Oeste.

Pentru cealaltă femeie, cu numele Bica s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi corupţie, emise de Interpol Bucureşti. Ea a fost arestată în jurul orei 14:00 pe o arteră publică din sectorul Sabana Este.

Ambele femei au fost plasate sub ordinele unei Curţi Penale din San Jose, pentru cele corespunzătoare.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă ea a părăsit România, cerând azil politic în Costa Rica.

Te-ar mai putea interesa și
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în primele două luni
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în ...
Procesatorii locali de lapte au cumpărat în primele două luni ale acesti an cu până la 40% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în condițiile în care și fermierii locali......
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un spital privat în Bucureşti
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un ...
Capitalul Memorial Healthcare a fost majorat cu peste 12 milioane de lei de către compania-mamă din Turcia, reiese dintr-o ...
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la ...
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...