Elevii din învăţământul profesional şi tehnic pot beneficia de masă şi cazare gratuită

Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare, au stabilit, luni, senatorii în şedinţa de plen prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 15:39
Elevii din învăţământul profesional şi tehnic pot beneficia de masă şi cazare gratuită

Propunerea legislativă, iniţiată în legislatura trecută de un grup de senatori PSD, a fost amendată în Comisia de învăţământ a Senatului. Raportul Comisiei de învăţământ a fost însuşit de plen, Senatul fiind cameră decizională în acest caz.

Forma adoptată de Camera Deputaţilor stabilea că ‘elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de masă şi cazare gratuită’, dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma ‘pot beneficia’.

În forma iniţială a propunerii legislative se prevedea că ‘aceste cheltuieli cu cazarea şi masa elevilor din învăţământul profesional şi tehnic se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice’.

Plenul a fost de acord cu amendamentul Comisiei de învăţământ, care prevede că ‘acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene prin decizii proprii’.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Petru Andea a precizat că Guvernul susţine această propunere legislativă în forma amendată de Comisie şi a explicat că prin acest act normativ ‘autorităţile locale nu au obligaţia, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanţare’.

‘Prin această iniţiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autorităţile locale în aşa fel să poată să finanţeze şcolile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesionişti’, a explicat preşedintele Comisiei de învăţâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a adăugat că majoritatea celor care se îndreaptă către învăţământul profesional provin din familii cu o situaţie precară şi că prin acest act normativ s-a urmărit reducerea abandonului şcolar.

Senatorul Dorin Bădulescu de la PMP a afirmat că prin actul normativ iniţial se crea o obligativitate, iar prin amendare – ‘o posibilitate’.

‘Lăsând la latitudinea administraţiei publice locale să finanţeze o astfel de activitate, tare mă tem că vom promova un proiect de lege care nu va avea finalitate. Dacă vrem cu adevărat să obţinem rezultate în acest sens, trebuie instituită obligativitatea şi prevăzută sursa de finanţare, partajat. Nu neapărat în sarcina autorităţilor publice locale, care şi aşa au foarte multe de plată. (…) Trebuie reanalizat proiectul şi creată posibilitatea de creare a mesei şi cazării gratuite pentru învăţământul profesional, nu doar posibilitatea. Trebuie gândită foarte bine finanţarea’, a spus Dorin Bădulescu.

Senatorul Eugen Ţapu Nazare a precizat că grupul PNL din care face parte susţine acest proiect.

De asemenea, senatorul Cseke Atila a anunţat susţinerea grupului UDMR pentru proiect.

Senatorul USR Mihai Goţiu consideră că ‘e vorba nu doar de posibilitate, ci şi de responsabilitate din partea comunităţilor locale şi/sau a consiliilor judeţene pentru a asigura masa şi cazarea’.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat propunerea cu 91 de voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă.

Te-ar mai putea interesa și
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte dovada vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau un......
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Datorită noilor fabrici de semiconductori care sunt planificate sau se construiesc, deficitul global de cipuri care a afectat ...