Eliminarea deşeurilor din Ilfov s-ar putea face în instalația pe care o va construi Bucureştiul

Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor Lucia Varga, consilier al preşedintelui CJ Ilfov, a declarat marţi că autorităţile ilfovene sunt în discuţii avansate cu Bucureştiul, astfel încât eliminarea deşeurilor din Ilfov să se facă, după anul 2020, în instalaţia pe care Capitala intenţionează să o construiască pe fonduri europene.
Economica.net - mar, 24 iul. 2018, 17:24
Eliminarea deşeurilor din Ilfov s-ar putea face în instalația pe care o va construi Bucureştiul

„CJ Ilfov a demarat procedurile pentru întocmirea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor şi pentru întocmirea unei aplicaţii în vederea depunerii unui proiect european pentru finanţarea infrastructurii privind gestionarea deşeurilor în judeţul Ilfov. (…) Vrem să fim un judeţ model, să reciclăm, să colectăm selectiv, să recuperăm şi să gestionăm cât mai bine deşeurile, astfel încât cantitatea de deşeuri care ajunge la eliminare să fie cât mai mică. Suntem în discuţii avansate cu Bucureştiul, astfel încât eliminarea deşeurilor din Ilfov să se facă, în final, după anul 2020, deci după perioada de implementare a acestor proiecte, în Bucureşti, în instalaţia de eliminare a deşeurilor pe care Bucureştiul intenţionează să o construiască prin fondurile europene”, a afirmat Varga.

Consiliul Judeţean Ilfov a organizat, marţi, o dezbatere publică privind Planul de menţinere a calităţii aerului în judeţul Ilfov.

În acest context, preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a afirmat că intenţia sa este să nu mai existe gropi de gunoi în judeţ.

„Noi ne-am propus să nu avem gropi de gunoi în Ilfov şi, pentru că Bucureştiul este singurul oraş din România care poate să atragă bani europeni pentru un incinerator, (…) să lucrăm împreună şi să atragem aceşti bani pentru a face acest incinerator, care, din punctul meu de vedere, va rezolva problema în aceste zone”, a declarat Petrache, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor pe tema gropilor de gunoi.

El a susţinut că firmele care administrează gropile de gunoi au anumite angajamente asumate de închidere a lor.

Mai mult, Petrache a spus că nu doreşte prelungirea autorizaţiei de funcţionare a gropii de gunoi de la Vidra pe 10 ani, cum a fost la Iridex. ‘Referitor la groapa de la Vidra, am vorbit cu cei de la Mediu, ne-am exprimat poziţia, nu vrem să se prelungească autorizaţia de funcţionare, mai exact nu vrem să se prelungească aşa cum s-a prelungit la Iridex pe 10 ani, vrem să se prelungească până ce noi avem strategia pe acest domeniu’, a menţionat Petrache.

Potrivit CJ Ilfov, Planul de menţinere a calităţii aerului pentru judeţul Ilfov prevede o serie de măsuri printre care: creşterea mobilităţii durabile prin reabilitare/ modernizare/ extindere infrastructură de transport şi infrastructuri conexe, transport public – îmbunătăţire calitate şi promovare utilizare, înnoirea parcului auto cu autovehicule cu emisii reduse, eficientizarea energetică şi reducerea consumului de combustibili prin reabilitare termică clădiri şi modernizare instalaţii de încălzire, eficientizarea energetică prin extindere reţele de distribuţie de gaze naturale.

„Suntem în zona de infringement în ceea ce priveşte calitatea aerului. (…) Pentru guvernele României, indiferent care au fost ele, asigurarea calităţii aerului nu a fost o prioritate, deşi, conform Legii 104/2011, monitorizarea calităţii aerului reprezintă obiectiv de interes public naţional aflat în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului”, a subliniat Marian Petrache, menţionând că nu există un sistem de monitorizare şi măsurare a calităţii aerului care să permită realizarea unui plan de acţiune corespunzător.

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...