Producătorul de pavele Elis Pavaje evaluează extinderea și în afara țării și tatonează piețele vecine

Producătorul de pavele Elis Pavaje, care se îndreaptă spre afaceri de 100 de milioane de euro anul acesta, evaluează extinderea și în afara țării și tatonează piețele vecine. Compania a deschis anul trecut la Arad o fabrică în care a investit 20 de milioane de euro.
Andrada Ghira - lun, 14 aug. 2023, 22:08
Producătorul de pavele Elis Pavaje evaluează extinderea și în afara țării și tatonează piețele vecine

Elis Pavaje estimează că anul acesta afacerile vor crește cu 20%, chiar dacă 2023 a pornit mai greu. Pe lângă deschiderea noii fabrici, proiectele cu bani europeni și revenirea pieței sunt alte motive pentru care oficialii companiei sunt optimiști în ceea ce privește rezultatele pe anul acesta. În plus, producătorul tatonează piețele vecine pentru extinderea în afara țării.

„În 2022 am deschis o nouă fabrică, după o investiție de 20 de milioane de euro. Aceasta ne-a permis o majorare a capacităților de producție de la 16.000 de mp la 23.000 de mp de pavele pe zi. Din fericire, după un început puțin mai greu, piața pare să își fi revenit, sunt și proiecte pe infrastructură, deci chiar și la această oră suntem optimiști în ceea ce privește creșterea estimată”, spun reprezentanți ai companiei la solicitarea Economica.net.

Despre extinderea în afara țării, reprezentanții Elis Pavaje spun că „evaluăm și această posibilitate, tatonăm piețele din jurul nostru”.

Drumul spre Ucraina

Ucraina ar putea fi una dintre piețele spre care s-ar putea îndrepta nu doar Elis Pavaje, ci și alți constructori. Reconstrucția țării vecinilor a devenit de ceva timp subiect de discuție și printre autorități. TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, spunea încă de la finele anului trecut că are Ucraina în vizor și că analizează modul în care se poate implica în reconstrucția țării vecine.

Aproape tot ce produce azi Elis Pavaje rămâne în țară, și, spun reprezentanții companiei, abia reușesc să facă față comenzilor. Ce pleacă la export sunt produse pentru comenzi punctuale.

„Exportul a fost extrem de redus, în primul rând pentru faptul că abia reușim să răspundem solicitărilor interne. Până recent, am vândut doar punctual în Bulgaria sau Republica Moldova. Totuși, avem câțiva clienți pentru piatra andezit în Belgia și pentru prefabricatele din beton, în Ungaria”, mai spun reprezentanții companiei.

Astfel că volume mari care ar putea fi trimise în Ucraina sunt mai greu de realizat. Transportul din fabricile din România spre Ucraina ar duce la creșterea costurilor.

„În funcție de situație, putem prelua comenzi punctuale. În ceea ce privește intenția, ne manifestăm intenția să ajutăm la reconstrucția țării, iar în condițiile în care vom și găsi modalitatea pentru a face acest lucru, o vom și face”, mai spun reprezentanții companiei.

La fel ca toate materiale de construcție, și la pavele și borduri s-au înregistrat creșteri de preț. Ce nu a venit din criza energetică, pentru că ponderea energiei electrice în producția de prefabricate este mică, a adus scumpirea materiilor prime, care a avut o influența mai mare asupra prețului final, care a crescut și în 2022, dar și anul acesta.

Creșterea comenzilor de anul acesta vine și pe fondul proiectelor finanțate cu bani europeni, așa că cel mai mare producător de pavele participă la astfel de proiecte.

Producătorul are pentru acest an un buget de investiții de 25 de milioane de lei, destinat achiziției de roboti industriali pentru a realizarea de produse cu finisaje speciale.

Elis Pavaje, liderul pieței din România, este o companie privată 100% românească și o afacere de familie fondată în 1991 în Petrești, jud. Alba, de Elisiu Goța. Compania comercializează prefabricate din beton vibropresat precum dale, pavele, borduri, rigole, elemente pentru gradină și oferă servicii profesionale precum consultanță, proiectare și execuție pentru proiecte de infrastructură, proiecte industriale sau comerciale. Elis Pavaje deține cinci unități de producție la Petrești și Vințu de Jos (județul Alba), Stoenești (Prahova), Secuienii Noi (Neamț) și Arad (Arad).

 

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Republica Cehă a anunţat miercuri că va achiziţiona până la 77 de tancuri germane Leopard 2A8 în anii următori, în cadrul unui contract comun cu alte state europene, relatează AFP şi......
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost confiscată, din cauza condițiilor impropii de la bord
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost ...
O navă unde urmau să fie cazaţi peste 2.000 de poliţişti din dispozitivul de securitate al summitului G7 din Italia ...
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va permite constructorilor să vină încă din faza de licitație cu ...
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
Grupul bancar ING Groep intenţionează să stabilească la Madrid sediul european al noii sale subsidiare de investiţii ...