Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea agită apele la Samsung. Cere reorganizarea gigantului sud-coreean

Fondul american Elliott Associates, cel mai mare acţionar la Fondul Proprietatea (FP), profită de momentele mai dificile prin care trece gigantul sud-coreean Samsung pentru a cere reorganizarea companiei şi recompensarea acţionarilor cu 27 de miliarde de dolari din lichidităţile grupului.
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 15:41
Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea agită apele la Samsung. Cere reorganizarea gigantului sud-coreean

Fondul de hedging Elliott Associates este cunoscut în România ca cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), administrat de compania americană Franklin Templeton. Potrivit prospectului FP pentru listarea secundară pe bursa de la Londra, Elliott controla, la 31 martie 2015, peste 20% din voturi în acţionariatul Fondului Proprietatea, corespunzătoare celor 2,152 miliarde de acţiuni – 17,6% din părţile sociale la acea dată, fiind cel mai mare acţionar al FP.

Elliott era, în 2012, proponentul strategiei Fondului Proprietatea de a vinde din activele deţinute, între care acţiuni la marile companii energetice din România, pentru a distribui banii către acţionari. Începând din 2013, FP a lichidat din acţiunile pe care le deţine la OMV Petrom, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica. Chiar ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul de vânzare a 6,4% din acţiunile OMV Petrom de către Fondul Proprietatea.

Fondul de hedging s-a remarcat prin implicarea activă în managementul companiilor unde ajunge să deţină acţiuni, iar cazul Samsung nu face excepţie.

Elliott, care a acumulat o participaţie de 0,62% din acţiunile Samsung Electronics Co., a adresat, miercuri, printr-o scrisoare deschisă, mai multe revendicări Consiliului de Administraţie al companiei. Printre ele, să separe operaţiunile comerciale de management prin crearea unui holding, să efectueze o ofertă publică secundară pentru a-şi lista acţiunile şi la o bursă din SUA, să facă din plata dividendelor o practică permanentă, pe termen lung, să accepte numirea a trei membri independenţi în Consiliul de Administraţie şi, nu în ultimul rând, să-şi recompenseze acţionarii cu 27 de miliarde de dolari prin plata unui dividend special, finanţat din rezervele de lichidităţi acumulate de companie, de 70 de miliarde de dolari.

Argumentele fondului de hedging: separarea operaţiunilor comerciale de cele de management prin crearea unui holding ar simplifica structura acţionariatului, ar aduce beneficii în zona de guvernanţă corporativă şi ar reduce povara fiscală. Listarea în America ar creşte lichiditatea Samsung pe burse şi ar deschide calea pentru mai mulţi investitori internaţionali interesaţi de producătorul de electronice şi electrocasnice, sprijinind valoarea acţiunilor, în opinia celor de la Elliott.

De remarcat momentul ales de Elliott pentru intervenţia în controlul Samsung. Compania sud-coreeană traversează o perioadă delicată, marcată, pe de o parte, de criza bateriilor defecte ale smartphone-ului Galaxy Note 7 şi, pe de altă parte, de succesiunea la conducerea grupului. Preşedintele Samsung, Lee Kun-Hee, este spitalizat cu complicaţii medicale după ce a suferit un atac de cord în 2014. Lee Kun-hee este fiul fondatorului Samsung, Lee Byung-chul, şi conduce compania încă din 1987, preluând frâiele imediat după moartea tatălui său.

În acest context, compania pregăteşte succesiunea la vârf. Fiul lui Lee Kun-hee, Lee Jae-yong (48 de ani), a fost implicat mai activ în conducerea Samsung începând din 2014. El a fost numit în consiliul de administraţie al Samsung Electronics în luna septembrie, şi va avea un cuvânt mai greu de spus în deciziile strategice ale grupului.

Succesiunea s-ar putea dovedi un proces complex şi costisitor pentru Samsung, având în vedere că Coreea de Sud practică una dintre cele mai ridicate taxe pe moştenire din lume, de 50% (sursa: OCDE, 2015). Astfel, moştenitorii imperiului Samsung ar avea de plătit câteva miliarde de dolari statului după moartea lui Lee Kun-hee.

Propunerile Elliott Associates ar putea ajuta familia moştenitoare să consolideze o mare parte din acţiunile deţinute la nivelul unui holding, să obţină simpatia investitorilor internaţionali prin simplificarea structurii acţionariatului, care cuprinde acum deţineri încrucişate la mai multe companii, şi să menţină în acelaşi timp controlul asupra companiei.

Samsung Electronics este „bijuteria coroanei” pentru familia Lee. Conglomeratul Samsung domină economia sud-coreeană şi are afaceri şi în imobiliare, asigurări, modă sau industria grea. Afacerile sunt controlate printr-o structură complexă de deţineri încrucişate de acţiuni, relativ opacă pentru investitorii străini.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...