Elveţia este pregătită să joace rol de mediator pentru rezolvarea crizei nord-coreene

Elveţia, stat neutru, este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a ajuta la rezolvarea crizei nord-coreene, inclusiv prin găzduirea de discuţii ministeriale, a declarat luni preşedintele Elveţiei, Doris Leuthard, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 04 sept. 2017, 12:22
Elveţia este pregătită să joace rol de mediator pentru rezolvarea crizei nord-coreene

Leuthard a afirmat că trupe elveţiene au fost desfăşurate în zona de demarcaţie între Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi a subliniat că ţara sa, împreună cu Suedia, are o istorie lungă în diplomaţia neutră şi discretă.

Însă China şi Statele Unite trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate, a adăugat ea, avertizând asupra unor ‘reacţii exagerate’.

Sancţiunile ‘nu au schimbat multe lucruri’ în a convinge Phenianul să renunţe la programele sale de înarmare, deşi populaţia Coreii de Nord a suferit, a spus Leuthard.

La o zi după ultimul test nuclear şi cel mai puternic efectuat de Coreea de Nord, Seulul a afirmat luni că discută cu Washingtonul în legătură cu desfăşurarea de avioane de luptă şi bombardiere strategice în peninsula Coreea, după ce Phenianul a dat semne că intenţionează să efectueze şi alte teste balistice.

‘Cred că este timpul pentru dialog’, a declarat Leuthard în cadrul unei conferinţe de presă la Berna.

‘Suntem gata să ne oferim bunele oficii de mediator’, a spus Doris Leuthard. ‘Acum este momentul să ne aşezăm la masa negocierilor. Marile puteri au această responsabilitate’, a mai afirmat ea.

‘Cred că în următoarele săptămâni multe lucruri vor depinde de modul în care SUA şi China pot avea o influenţă în această criză. De aceea cred că Elveţia şi Suedia pot avea un rol în spatele scenei’, a mai spus ea.

O parte din această sarcină va fi găsirea unei locaţii adecvate pentru ca oficialii – posibil miniştrii de externe – să se poată întâlni, a spus Doris Leuthard.

‘Cred că este rolul nostru să vedem ce fel de posibilităţi putem găsi. Deoarece, ei bine, Twitter nu va fi un instrument adecvat … Trebuie să fie o chestiune foarte discretă’, a mai spus preşedintele elveţian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a petrecut o parte din anii de tinereţe la studii la Berna, sub un nume de împrumut, menţionează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...