1EUR = 4.8582 RON

Extern

Elveţia: Guvernul a înrăutăţit estimările de creştere a economiei în 2017

Guvernul elveţian a înrăutăţit estimările de creştere a economiei în 2017 şi a precizat că se aşteaptă la o majorare a preţurilor anul acesta, transmite Reuters.

21 mar, 2017 | Agerpres

Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO) a anunţat marţi că estimează un avans al PIB-ului Elveţiei de 1,6% în acest an, faţă de o expansiune de 1,8% previzionată în decembrie, din cauza 'încetinirii de la sfârşitul lui 2016'.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,9% în 2018, similară cu estimarea precedentă.

'Ne aşteptăm la o accelerare a avansului economiei în următoarele trimestre, care să compenseze în mare parte încetinirea din ultimele luni. Economia elveţiană va continua să se redreseze într-un ritm solid, dar nu excepţional de puternic', se arată în comunicatul SECO.

Inflaţia ar urma să se situeze la 0,5% în 2017 şi 0,3% în 2018, faţă de estimarea anterioară ce viza o creştere zero în acest an şi de 0,2% anul viitor.

Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut nemodificată politica monetară destinată să împiedice o apreciere puternică a francului elveţian, în contextul incertitudinii politice din Europa.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

În evaluarea sa trimestrială, SNB apreciază că economia mondială rămâne supusă unor riscuri considerabile. 'Cel mai important dintre acestea este incertitudinea politică cu privire la direcţia viitoare a politicii economice în SUA, următoarele alegeri din Europa şi negocierile complexe pentru ieşirea Marii Britanii din UE', se arată într-un comunicat al SNB.

Banca Naţională a Elveţiei şi-a reiterat promisiunea de a continua să intervină pe pieţele valutare dacă va fi nevoie să ţină sub control francul, care în opinia sa rămâne 'semnificativ supraevaluat'. De asemenea, SNB şi-a menţinut estimările potrivit cărora economia Elveţiei va înregistra o creştere de 1,5% în 2017 dar a îmbunătăţit prognoza de inflaţie pentru anul în curs la 0,3% de la 0,1% anterior.

Banca Naţională a Elveţiei urmăreşte cu atenţie rezultatul alegerilor care vor avea în acest an în mai multe ţări din Europa, alegeri care ar putea declanşa o cerere crescută pentru franc, valoare tradiţională de refugiu, în cazul în care partidele naţionaliste vor înregistra performanţe bune.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO