Elveţia: Guvernul a înrăutăţit estimările de creştere a economiei în 2017

Guvernul elveţian a înrăutăţit estimările de creştere a economiei în 2017 şi a precizat că se aşteaptă la o majorare a preţurilor anul acesta, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 10:59
Elveţia: Guvernul a înrăutăţit estimările de creştere a economiei în 2017

Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO) a anunţat marţi că estimează un avans al PIB-ului Elveţiei de 1,6% în acest an, faţă de o expansiune de 1,8% previzionată în decembrie, din cauza ‘încetinirii de la sfârşitul lui 2016’.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,9% în 2018, similară cu estimarea precedentă.

‘Ne aşteptăm la o accelerare a avansului economiei în următoarele trimestre, care să compenseze în mare parte încetinirea din ultimele luni. Economia elveţiană va continua să se redreseze într-un ritm solid, dar nu excepţional de puternic’, se arată în comunicatul SECO.

Inflaţia ar urma să se situeze la 0,5% în 2017 şi 0,3% în 2018, faţă de estimarea anterioară ce viza o creştere zero în acest an şi de 0,2% anul viitor.

Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut nemodificată politica monetară destinată să împiedice o apreciere puternică a francului elveţian, în contextul incertitudinii politice din Europa.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

În evaluarea sa trimestrială, SNB apreciază că economia mondială rămâne supusă unor riscuri considerabile. ‘Cel mai important dintre acestea este incertitudinea politică cu privire la direcţia viitoare a politicii economice în SUA, următoarele alegeri din Europa şi negocierile complexe pentru ieşirea Marii Britanii din UE’, se arată într-un comunicat al SNB.

Banca Naţională a Elveţiei şi-a reiterat promisiunea de a continua să intervină pe pieţele valutare dacă va fi nevoie să ţină sub control francul, care în opinia sa rămâne ‘semnificativ supraevaluat’. De asemenea, SNB şi-a menţinut estimările potrivit cărora economia Elveţiei va înregistra o creştere de 1,5% în 2017 dar a îmbunătăţit prognoza de inflaţie pentru anul în curs la 0,3% de la 0,1% anterior.

Banca Naţională a Elveţiei urmăreşte cu atenţie rezultatul alegerilor care vor avea în acest an în mai multe ţări din Europa, alegeri care ar putea declanşa o cerere crescută pentru franc, valoare tradiţională de refugiu, în cazul în care partidele naţionaliste vor înregistra performanţe bune.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, dar în pofida semnalelor de la Rezerva Federală a SUA (Fed) şi......
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic. Croația și Austria au intrat în zona roșie, iar România în zona galbenă
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic. Croația și Austria au intrat în zona roșie, iar ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, joi, lista ţărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ...
Bogdan Chirițoiu: Prețurile la energie electrică vor rămâne mari în următorii 4-5 ani, cât timp se va mai folosi cărbunele
Bogdan Chirițoiu: Prețurile la energie electrică vor rămâne mari în următorii 4-5 ani, cât timp se va mai folosi ...
Preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza ...
BCE se pregătește să renunțe la măsurile de stimulare economică, din cauza creșterii inflației – surse Reuters
BCE se pregătește să renunțe la măsurile de stimulare economică, din cauza creșterii inflației – surse Reuters
Banca Centrală Europeană se pregăteşte să facă faţă perspectivei ca inflaţia să depăşească ţinta deja majorată ...