1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Elveţia, prima ţară din lume care vinde obligaţiuni pe zece ani cu randament negativ

Elveţia a devenit prima ţară din lume care a emis obligaţiuni guvernamentale pe zece ani cu randament negativ, de - 0,055%, arată datele publicate miercuri de Trezoreria Federală, transmit Reuters şi Wall Street Journal.

08 apr, 2015 | Agerpres

Miercuri, Trezoreria Federală a vândut bonduri guvernamentale de 232,51 milioane de franci elveţieni (241,79 milioane de dolari), cu scadenţa în iulie 2025.

În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Cererea în creştere pentru obligaţiunile elveţiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Unele state europene au obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani cu randament negativ dar nici o altă ţară nu a emis bonduri cu scadenţa la zece ani.

Miercuri, Trezoreria Elveţiei a vândut în total obligaţiuni de 377,9 milioane de franci elveţieni (391 milioane de dolari), cu scadenţa în 2025 şi 2049. La bonduri pe zece ani randamentul a fost negativ, de - 0,055%, faţă de 0,011% în urmă cu două luni.

Luna trecută, Banca Centrală a Elveţiei a înrăutăţit estimarea de creştere economică, întrucât aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.

Anul acesta, PIB-ul Elveţiei ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, faţă de 2,1% estimat anterior, a anunţat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30% în ultimele două luni. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elveţian.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO