Elveţienii au respins propunerea privind limitarea compensaţiilor acordate directorilor generali

Elveţienii au respins, cu 65% voturi împotrivă, propunerea privind limitarea compensaţiilor financiare acordate la nivel de director general la de 12 ori venitul unui angajat junior, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 11:17
Elveţienii au respins propunerea privind limitarea compensaţiilor acordate directorilor generali

Rezultatul votului a fost anticipat de sondajele de opinie, iar prezenţa la vot a fost de 53%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

„Răsuflăm uşuraţi. Este un semnal că nu e treaba statului să influenţeze recompensarea angajaţilor”, a declarat la postul naţional de televiziune SRF preşedintele Asociaţiei Angajatorilor Elveţieni, Valentin Vogt.

Cinci din cei mai bine plătiţi 20 de directori generali din Europa sunt rezidenţi ai Elveţiei.

Opoziţia faţă de recompensele excesive primite de unii executivi a prins rădăcini în Elveţia în urma bailout-ului primig în 2008, de la guvern, de grupul UBS, cea mai mare bancă elveţiană. Intenţia grupului farmaceutic Novartis de ai acorda un bonus de până la 78 milioane de dolari unui fost director general a fost de asemenea un catalizator al curentului, deşi nu s-a materializat.

În luna martie, elveţienii au aprobat o măsură care conferă acţionarilor drept de vot asupra asupra compensaţiilor financiare ale managerilor de companii şi blochează pachetele generoase de desfacere a contractului la nivel de directori executivi.

Ministrul elveţian al economiei, Johann Schneider-Ammann, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că limitele propuse sunt „absurde”, şi a salutat decizia alegătorilor.

„Ştim că ar fi fost multe portiţe pentru ocolirea restricţiilor. Elveţia a rămas atractivă ca locaţie pentru afaceri”, a afirmat oficialul.

Partidul Tinerilor Socialişti, unul dintre iniţiatorii proiectului, are de gând să propună în curând legiferarea unui salariu minim în Elveţia.

Elveţia este una dintre cele mai competitive economii ale lumii. Totodată, elveţienii se bucură de cel mai mare salariu mediu brut din Europa, echivalent cu aproximativ 7.766 dolari.

Totodată, Elveţia este pe primul loc în ceea ce priveşte egalitatea veniturilor, într-un studiu la nivelul celor 34 de economii dezvoltate, membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Partidul socialist din Spania propune măsuri similare regulii „1 la 12” respinsă de elveţieni. În Germania, un sondaj GfK arată că aproape trei sferturi din electorat susţine limitarea compensaţiilor financiare ale executivilor.

Te-ar mai putea interesa și
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, începând cu acest an, se numește BVB Arena....
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...