Elveţienii au votat în favoarea limitării imigraţiei – exit poll

Elveţienii au votat în favoarea limitării imigraţiei, potrivit unei estimări a institutului de sondaje GfS, publicată duminică după-amiază.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2014, 15:20
Elveţienii au votat în favoarea limitării imigraţiei - exit poll

„Potrivit ultimelor noastre estimări, 50,4% dintre alegători au votat în favoarea referendumului”, a declarat Claude Longchamp, de la institutul GfS. Această estimare, a adăugat el, are o marjă de eroare de plus sau minus 0,7%.

Mai trebuie numărate voturile din două mari cantoane, Zurich şi Berna. Majoritatea cantoanelor elveţiene au votat însă în favoarea acestui text.

Pentru ca textul să fie aprobat este necesară o majoritate dublă, adică majoritatea cantoanelor elveţiene şi majoritatea votanţilor.
Ultimul sondaj arata că susţinătorii acestui referendum au câştigat teren, în detrimentul celor care au declarat că vor vota împotrivă, ceea ce arată că scrutinul va fi strâns.

Dacă va câştiga tabăra care susţine această idee, atunci va fi „haos”, potrivit declaraţiilor profesorului de Ştiinţe Politice din Geneva, Pascal Sciarini, deoarece relaţiile dintre Elveţia şi UE riscă să fie complet reevaluate.

Participarea la acest vot a fost foarte ridicată, a arătat institutul GfS, cu o rată de aproximativ 56 la sută, respectiv cu 12 puncte mai mult decât media de 44 la sută constatată în general la consultările populare din Elveţia.

Imigraţia a devenit de-a lungul anilor un subiect problematic în Elveţia.

Pentru a răspunde parţial protestelor unei părţi a populaţiei pe acest subiect, Guvernul a adoptat măsuri care să facă mai dificil accesul la ajutoare sociale pentru nou-veniţii europeni.

În 2013, străinii reprezentau 23,5 la sută (1,88 de milioane de persoane) din populaţia Elveţiei.

Înaintea acordurilor de liberă circulaţie cu UE, existau aproximativ 20 la sută străini în Elveţia.

În prezent, dintre aceşti străini, 1,25 de milioane provin din UE-27 sau AELS.

Italienii şi germanii sunt cei mai numeroşi, cu 291.000 şi, respectiv, 284.200 de cetăţeni. Ei sunt urmaţi de portughezi (237.000) şi francezi (104.000).

Acestor străini li se adaugă, potrivit UDC, locuitorii de la frontieră, care reprezintă în regiunea Arc Lémanique, în jurul Lacului Léman, aproximativ 113.000 de persoane, în Ticino 60.000, la fel ca şi în regiunea Basel.

Sondajele arată că peste 70% dintre alegătorii din Ticino vor vota în favoarea referendumului.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...