EMA a aprobat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca contra COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, informează AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Economica.net - vin, 29 ian. 2021, 15:05
EMA a aprobat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani

Potrivit unui comunicat de presă al EMA, nu există suficiente rezultate pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul pentru aceste persoane. ”Totuşi, o protecţie este aşteptată” întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

”Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa” pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, ”experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a explicat agenţia europeană.

Vaccinul dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea care obţine unda verde din partea EMA, după cel al Pfizer/BioNTech, pe 21 decembrie anul trecut, şi cel al grupului Moderna, pe 6 ianuarie.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE – el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

O limită de vârstă pentru accesul la vaccin ar constrânge majoritatea guvernelor europene să-şi reexamineze strategia bazată pe vaccinarea prioritară a persoanelor în vârstă.

Decizia EMA intervine în contextul în care grupul farmaceutic britanico-suedez este de mai multe zile ţinta criticilor liderilor europeni, după ce a explicat că nu va putea livra decât ”un sfert” din dozele promise iniţial Uniunii Europene pentru primul trimestru al acestui an.

AstraZeneca a solicitat oficial la 12 ianuarie o autorizare de comercializare condiţionată pentru vaccinul său în cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...