Embargoul rus împotriva Europei este uşor de ocolit – Les Echos

Sancţiunile şi contramăsurile cu care fac schimb Uniunea Europeană (UE) şi Rusia abundă în subterfugii. Pieţele financiare europene sunt închise pentru băncile ruseşti, dar sunt deschise pentru filialele lor şi, oricât de ciudat ar fi, pentru statul rus însuşi. Şi invers, pentru exportatorii europeni se pare că nu va fi prea greu să ocolească embargoul agroindustrial impus de Putin, este de părere cotidianul francez Les Echos.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 09:50
Embargoul rus împotriva Europei este uşor de ocolit  - Les Echos

După cum explică publicaţia menţionată, acest lucru se va putea face prin Kazahstan şi Belarus: din 2011, ele fac parte din aceeaşi Uniune Vamală cu Rusia. ‘În condiţiile în care între aceste ţări nu există control vamal, atunci carcase de porc sau mere franceze şi poloneze vor putea intra cu uşurinţă pe teritoriul Republicii Belarus, pentru a-şi continua apoi drumul spre Rusia, unde, de altfel, este interzis importul lor, însă nu şi comercializarea’, subliniază Les Echos.

Totuşi, Kremlinul este la curent cu acest pericol. Din acest motiv, în data de 12 august Vladimir Putin a discutat la telefon cu liderii celor două ţări despre necesitatea unor acţiuni concertate în vederea preîntâmpinării unui atare scenariu. Interlocutorii i-au dat dreptate, însă nu există niciun motiv să se creadă că Minskul şi Astana vor face exces de zel pentru a împiedica înlocuirea etichetelor europene cu cele locale, în scopul re-exportării de mărfuri în Rusia.

Dacă Vladimir Putin vrea ca embargoul său să fie respectat, el va trebui, fără îndoială, să ridice vocea la Belarus şi Kazahstan. Prin aceasta, însă, el ar putea supune riscurilor Uniunea Economică Eurasiatică, care l-a şi determinat de fapt să destabilizeze Ucraina, atunci când aceasta a întors spatele proiectului său geostrategic. Iată încă o incongruenţă în această criză care a cuprins la ora actuală Rusia şi vecinii săi, conchide Les Echos.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...