Emiratul Dubai vrea să înființeze un Tribunal al Spațiului, unde să se judece litigiile comerciale care privesc activitățile spațiale

Dubaiul a anunţat luni crearea unui "Tribunal al Spaţiului" însărcinat cu rezolvarea litigiilor comerciale legate de activităţile spaţiale, în contextul în care Emiratele Arabe Unite şi-au manifestat în ultimii ani ambiţii puternice de a se impune printre puterile care investesc în domeniul spaţial, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 01 feb. 2021, 18:38
Emiratul Dubai vrea să înființeze un Tribunal al Spațiului, unde să se judece litigiile comerciale care privesc activitățile spațiale

Instanţa va avea sediul la Dubai International Financial Centre (DIFC) – Courts (Tribunalele Centrului Financiar Internaţional din Dubai).

Creată în 2004 pentru a rezolva litigiile care implică investitori sau companii, DIFC Courts este o instituţie guvernată de un sistem judiciar de inspiraţie britanică, bazat pe Common Law şi în limba engleză, funcţionând independent de sistemul de drept din Emiratele Arabe Unite.

„Tribunalul Spaţiului este o iniţiativă mondială care ar funcţiona în paralel (cu activităţile spaţiale), ajutând la construirea unei noi reţele de sprijin judiciar pentru a răspunde exigenţelor comerciale stricte ale explorării spaţiale internaţionale în secolul al 21-lea”, a declarat Zaki Azmi, preşedinte al DIFC Courts, citat într-un comunicat.

Potrivit acestuia, acordurile comerciale complexe care vor ghida de acum acestor sector „vor necesita de asemenea un sistem judiciar inovator pentru a ţine pasul”.

Numeroase companii străine fac deja apel la DIFC Courts pentru a arbitra litigiile lor comerciale, însă instituţia nu avea încă tribunale specializate în activităţile spaţiale ale firmelor private.

Dreptul Spaţiului este reglementat de convenţii şi rezoluţii internaţionale, printre care Tratatul ONU privind Spaţiul, intrat în vigoare în 1967. Mai multe state au semnat de asemenea acorduri bilaterale sau multilaterale pentru a oferi un cadru activităţilor lor spaţiale.

Până recent, acest domeniu era terenul aproape exclusiv al statelor şi actorilor publici, însă acum Spaţiul a devenit o miză comercială care implică tot mai multe companii private.

Emiratele Arabe Unite (EAU), stat din Golful Persic cu şapte principate, printre care şi Dubai, au investit masiv în domeniul spaţial în ultimii ani.

După ce şi-au trimis în 2019 primul astronaut în Spaţiu, EAU au lansat anul trecut o sondă spre planeta Marte, numită Speranţa şi care ar urma să ajungă la destinaţie săptămâna viitoare.

„Aceasta ne-a deschis ochii asupra faptului că Emiratele au nevoie de o infrastructură corespunzătoare, de claritate şi de securitate (juridică) în caz de litigii” legate de activităţile spaţiale, a explicat pentru AFP Amna Al-Owais, grefieră-şefă a DIFC Courts, invocând spre exemplu litigiile legate de achiziţiile de sateliţi sau de coliziunile între două aparate de zbor în Spaţiu.

Potrivit acesteia, companiile şi instituţiile din ţară, dar şi din străinătate, ar putea face apel la ‘tribunalul Spaţiului’. „Curtea va aplica legea la alegerea lor, indiferent dacă e franceză, britanică sau de alt fel. Nu este nevoie să fie o lege a Emiratelor Arabe Unite”, a precizat Amna Al-Owais.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenţionează să subvenţioneze achiziţionarea de automobile electrice produse local, în ideea de a stimula cererea şi producţia de vehicule electrice....
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, joi, miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a subliniat că acolo unde banii ...
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
China redeschide mai multe mine de cărbune pe fondul penuriei de electricitate
Autorităţile chineze au autorizat miercuri redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un ...
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea diurnelor şoferilor
Patronatele transportatorilor rutieri: ANAF vizează distrugerea firmelor româneşti de transport internaţional, prin impozitarea ...
Guvernul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), vizează distrugerea firmelor româneşti de ...