Emiratul Dubai vrea să înființeze un Tribunal al Spațiului, unde să se judece litigiile comerciale care privesc activitățile spațiale

Dubaiul a anunţat luni crearea unui "Tribunal al Spaţiului" însărcinat cu rezolvarea litigiilor comerciale legate de activităţile spaţiale, în contextul în care Emiratele Arabe Unite şi-au manifestat în ultimii ani ambiţii puternice de a se impune printre puterile care investesc în domeniul spaţial, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 01 feb. 2021, 18:38
Emiratul Dubai vrea să înființeze un Tribunal al Spațiului, unde să se judece litigiile comerciale care privesc activitățile spațiale

Instanţa va avea sediul la Dubai International Financial Centre (DIFC) – Courts (Tribunalele Centrului Financiar Internaţional din Dubai).

Creată în 2004 pentru a rezolva litigiile care implică investitori sau companii, DIFC Courts este o instituţie guvernată de un sistem judiciar de inspiraţie britanică, bazat pe Common Law şi în limba engleză, funcţionând independent de sistemul de drept din Emiratele Arabe Unite.

„Tribunalul Spaţiului este o iniţiativă mondială care ar funcţiona în paralel (cu activităţile spaţiale), ajutând la construirea unei noi reţele de sprijin judiciar pentru a răspunde exigenţelor comerciale stricte ale explorării spaţiale internaţionale în secolul al 21-lea”, a declarat Zaki Azmi, preşedinte al DIFC Courts, citat într-un comunicat.

Potrivit acestuia, acordurile comerciale complexe care vor ghida de acum acestor sector „vor necesita de asemenea un sistem judiciar inovator pentru a ţine pasul”.

Numeroase companii străine fac deja apel la DIFC Courts pentru a arbitra litigiile lor comerciale, însă instituţia nu avea încă tribunale specializate în activităţile spaţiale ale firmelor private.

Dreptul Spaţiului este reglementat de convenţii şi rezoluţii internaţionale, printre care Tratatul ONU privind Spaţiul, intrat în vigoare în 1967. Mai multe state au semnat de asemenea acorduri bilaterale sau multilaterale pentru a oferi un cadru activităţilor lor spaţiale.

Până recent, acest domeniu era terenul aproape exclusiv al statelor şi actorilor publici, însă acum Spaţiul a devenit o miză comercială care implică tot mai multe companii private.

Emiratele Arabe Unite (EAU), stat din Golful Persic cu şapte principate, printre care şi Dubai, au investit masiv în domeniul spaţial în ultimii ani.

După ce şi-au trimis în 2019 primul astronaut în Spaţiu, EAU au lansat anul trecut o sondă spre planeta Marte, numită Speranţa şi care ar urma să ajungă la destinaţie săptămâna viitoare.

„Aceasta ne-a deschis ochii asupra faptului că Emiratele au nevoie de o infrastructură corespunzătoare, de claritate şi de securitate (juridică) în caz de litigii” legate de activităţile spaţiale, a explicat pentru AFP Amna Al-Owais, grefieră-şefă a DIFC Courts, invocând spre exemplu litigiile legate de achiziţiile de sateliţi sau de coliziunile între două aparate de zbor în Spaţiu.

Potrivit acesteia, companiile şi instituţiile din ţară, dar şi din străinătate, ar putea face apel la ‘tribunalul Spaţiului’. „Curtea va aplica legea la alegerea lor, indiferent dacă e franceză, britanică sau de alt fel. Nu este nevoie să fie o lege a Emiratelor Arabe Unite”, a precizat Amna Al-Owais.

Te-ar mai putea interesa și
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana......
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august ...
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul britanic al Apărării
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul ...
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra ...
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că susţine "total" acţiunea ministrului Sănătăţii care "a înjumătăţit" ...