Emirul Qatarului primit la Riad de regele Arabiei Saudite

Emirul Qatarului s-a întâlnit marţi la Riad cu regele Arabiei Saudite, al treilea oficial de la Golful Persic care a vizitat regatul saudit în mai puţin de o săptămână, ceea ce un expert interpretează ca o coordonare regională contra grupării Statul Islamic (SI), scrie AFP.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 06:48
Emirul Qatarului primit la Riad de regele Arabiei Saudite

Şeic Tamim bin Hamad Al Thani a discutat cu regele Salman care recent l-a primit pe emirul Kuweitului, şeic Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, şi pe comandantul adjunct al forţelor armate ale Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Potrivit agenţiei oficiale Spa, cei doi suverani au discutat despre consolidarea relaţiilor bilaterale şi evoluţia situaţiei internaţionale.

Pentru directorul Centrului strategic şi de studii juridice de la Jeddah, Anwar Eshki, aceste vizite fac parte din eforturile regionale întreprinse sub domnia regelui Abdallah al Arabiei Saudite, decedat în ianuarie, pentru a reconcilia Qatarul şi Egiptul în contextul ascensiunii în putere a extremiştilor sunniţi din gruparea Statul Islamic, inamicul oficial al monarhiilor de la Golful Persic.

‘Ei încearcă să determine Qatarul şi Egiptul să îşi vorbească’, a subliniat Anwar Eshki.

Relaţiile dintre Doha şi Cairo s-au deteriorat după destituirea în 2013 de către armată, condusă la acea dată de Abdel Fattah al-Sisi, a preşedintelui ales Mohamed Morsi, un lider al Fraţilor Musulmani, susţinuţi de Qatar, scrie Agerpres.

Violenta represiune angajată ulterior de noul regim egiptean împotriva simpatizanţilor lui Morsi a contribuit, de asemenea, la degradarea relaţiilor Statului Qatar cu vecinii săi de la Golf, strâns uniţi în spatele preşedintelui al-Sisi şi iritaţi de atitudinea regimului de la Doha pe care îl acuză că susţine mişcările islamiste din ansamblul regiunii.

Diferendul s-a aplanat în noiembrie când Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Bahreinul şi-au retrimis ambasadorul în Qatar, după opt luni de criză. Ascensiunea în putere a grupurilor jihadiste din Irak şi Siria a contribuit la apropierea punctelor de vedere la Golful Persic, cinci ţări din regiune fiind membre al coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington.

Apariţia în Libia a unei aripi a acestui grup ultraradical, care a revendicat duminică execuţia a 21 de creştini copţi, în mare parte egipteni, face ca Egiptul preşedintelui al-Sisi să fie şi mai important, este de părere Anwar Eshki.

‘Ţările de la Golful Persic vor ca Egiptul să fie un aliat în lupta contra teroriştilor în regiune’, a explicat el.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – drum de legătură pentru asigurarea conexiunii dintre A3 și DN1 (în dreptul......
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...