Emisarul ONU în Siria cere o acţiune internaţională pentru apărarea oraşului Kobane

Comunitatea internaţională ar trebui să acţioneze imediat pentru a apăra oraşul sirian Kobane din apropierea frontierei cu Turcia, care este pe cale să cadă în mâinile grupării Statul Islamic /SI/, a declarat marţi emisarul special al Naţiunilor Unite în Siria.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 06:46
Emisarul ONU în Siria cere o acţiune internaţională pentru apărarea oraşului Kobane

‘Lumea, noi toţi regretăm profund că SI /Statul Islamic/ este în măsură să ia sub control un oraş care s-a apărat atât de curajos, dar care este pe cale să cadă. Trebuie să acţionăm imediat’, a cerut Staffan de Mistura într-un comunicat, citat de AFP.

‘Comunitatea internaţională are datoria de a apăra. Comunitatea internaţională nu poate tolera ca un nou oraş să cadă în mâinile SI’, a subliniat el.

Această declaraţie intervine în timp ce extremiştii sunt pe cale să ocupe acest oraş strategic unde apărătorii kurzi sunt copleşiţi după o rezistenţă disperată de mai multe săptămâni.

Căderea Kobane în mâinile SI ar reprezenta o victorie majoră pentru extremiştii care ar putea astfel controla o lungă fâşie de teren la frontiera cu Turcia.

Avioane arabe şi americane au efectuat lovituri împotriva poziţiilor SI de lângă Kobane.

Cel puţin 412 persoane, dintre care mai mult de jumătate jihadişti, au fost ucise în împrejurimile Kobane de la mijlocul lunii septembrie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un organism cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit lui Staffan Mistura, luptătorii kurzi se bat cu arme de calibru mic, în timp ce militarii SI dispun de tancuri şi mortiere.

Staffan Mistura a salutat Turcia pentru efortul ei umanitar, această ţară ce a primit 200.000 de refugiaţi din Kobane, insistând totodată că ‘acum ar trebui să se acţioneze concret’.

‘Fără asistenţă internaţională suplimentară, va fi o grozăvie’, a avertizat el.

‘Lumea a văzut cu propriii ochi imaginile cu ceea ce se întâmplă când un oraş din Irak sau Siria cade în mâinile acestui grup terorist: masacre, tragedii umanitare, violuri şi groază de violenţă’, a concluzionat Staffan Mitsura.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...