Emmanuel Macron va discuta problema forţei de muncă ieftine din Europa Centrală şi de Est în vizita din România. Ne acuză de „dumping social”

Preşedintele francez Emmanuel Macron va căuta reglementări mai stricte privind "dumpingul social" în timpul vizitei sale din perioada 23-25 august în Austria, România şi Bulgaria, când va discuta şi cu premierii din Cehia şi Slovacia, a afirmat luni un oficial francez, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 aug. 2017, 13:43
Emmanuel Macron va discuta problema forţei de muncă ieftine din Europa Centrală şi de Est în vizita din România. Ne acuză de

Acesta a adăugat că oficialul francez va face presiuni pentru reglementări care să-i protejeze mai bine pe muncitorii francezi de ceea ce ei consideră a fi o concurenţă neloială pe piaţa forţei de muncă din Europa Centrală şi de Est (CEE).

Emmanuel Macron a cerut recent Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucrători est-europeni care vin să muncească temporar în Franţa în schimbul unor remuneraţii inferioare celor primite de lucrătorii francezi, avertizând că această situaţie erodează sprijinul pentru UE.

Statele din UE sunt divizate în privinţa reglementărilor conform cărora, de exemplu, un şofer de camion din Bulgaria sau un zidar din Lituania pot lucra pentru o perioadă limitată de timp în Franţa având salarii la nivelul celor din Europa de Est, deseori sub nivelul minim garantat în Europa Occidentală.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia susţin că ar trebui să li se permită să concureze cu preţuri mai scăzute – aşa cum mai multe state din Europa Occidentală concurează cu produse de calitate şi know-how – pentru a recupera decalajul după deceniile de stagnare din comunism.

Disputa a devenit una dintre cele mai litigioase în UE, exacerbând divizarea est-vest, într-un moment în care se caută unitate pentru a contracara efectele Brexitului.

Oficialul a descris vizita lui Emmanuel Macron ca „un simbol important, de vreme ce acestea sunt ţări care în trecut au fost neglijate sau ignorate de Franţa, sau cel puţin aşa simt ele”.

Miniştrii Muncii din Franţa şi Germania au susţinut recent înfiinţarea unei baze de date unice la nivel european în care să fie înscrişi toţi muncitorii detaşaţi, în ideea de a lupta împotriva fraudelor.

Veniţi în principal din Europa Centrală şi de Est pentru a munci în Franţa, Germania sau Belgia, aceşti salariaţi detaşaţi beneficiază teoretic de cele mai avantajoase prevederi ale legislaţiei muncii din ţara gazdă (salariul minim, condiţii de muncă etc.) dar continuă să plătească cotizaţiile sociale în ţara lor de origine. Sistemul, reglementat de o directivă din 1996, face obiectul unor numeroase deturnări: ne-declarare, remuneraţii mai mici decât salariul minim, depăşirea prevederilor privind durata maximă a programului de muncă, condiţii de cazare nedemne.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va veni în România pe 24 august, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, viyita fiind confirmată azi de Preşedinţia României.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...