1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Enel: Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

 Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, grupul italian Enel urmând să hotărască ulterior dacă rămâne implicat în proiect sau nu.

27 feb, 2013 | Mediafax

"Nu părăsim proiectul (de la Cernavodă - n.r.). Proiectul este cu semnul întrebării. (...) Le-am spus oamenilor noştri că, în condiţiile în care cel mai mare acţionar vrea să vândă jumătate din proiect, jumătate de participaţie, şi nu a găsit deocamdată cumpărător, nu este clar dacă proiectul va continua. Dacă nu continuă, vom pleca", a declarat miercuri Luca D'Agnese, CEO Enel România, în cadrul "ZF Power Summit".

El a adăugat că Guvernul va trebui să decidă în acest an dacă păstrează proiectul sau nu, grupul italian de utilităţi urmând să decidă ulterior dacă rămâne implicat. Reprezentantul Enel afirmă că în prezent există un risc semnificativ ca proiectul să nu găsească investitori.

"Noi am fost hotărîţi să rămânem, în acest timp Guvernul nu a găsit înlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut şi noi acest aspect în considerare. (...) Nu luăm nicio decizie până nu ne convingem că proiectul există", a spus D'Agnese.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Întrebat de ce grupul nu abandonează proiectele mari pentru a se concentra pe cele de dimensiuni mai reduse, şeful Enel a spus că în prezent sunt luate în considerare şi aceste oportunităţi.

Grupul italian mai este implicat în construcţia a două termocentrale, la Brăila şi Galaţi.

Referindu-se la cele două proiecte, CEO Enel România a afirmat că în prezent sunt în faza de autorizare, după finalizarea acestei etape urmând să fie analizate condiţiile din piaţă pentru efectuarea investiţiilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO