Energia electrică nu se va ieftini nici în anul 2022, dimpotrivă, scumpirile continuă

Evoluția prețurilor din contractele de energie electrică cu livrare în anul 2022 arată că prețul energiei electrice va crește și în anul 2022, atât în România cât și pe piețele din jurul nostru.
Mihai Nicuţ - joi, 30 sept. 2021, 17:40
Energia electrică nu se va ieftini nici în anul 2022, dimpotrivă, scumpirile continuă

Mai întîi, priviți acest grafic:

 

 

Datele din grafic arată evoluția prețului pe contractul numit “calendar (CAL) 2022”, adică prețul din contractele încheiate în ultimele trei luni pentru energie electrică cu livrare în tot anul 2022. După cum puteți vedea, atât pe piața românească, cât și pe cele din jur, în ultimele zile contractele s-au făcut la prețuri în creștere atfel că în data de 30 septembrie, ultima pe care o acoperă graficul, energia electrică cu livrare în 2022 s-a tranzacțional la prețul de 126,84 euro/MWh.

Atenție, nu este vorba despre energie electrică spot, ci despre contracte cu livrare de tip bandă, aceeași cantitate timp de 24 de ore, pentru tot anul 2022.

Datele arată o creștere substanțială a prețurilor pe acest contract mai ales în ultima săptămână, de la 112 euro la 127 euro/MWh în cazul României (cifre rotunjite). După cum vedeți, creșterea este valabilă și pentru piețele din zona noastră, cu excepția Poloniei.

Creșterea prețurilor din piețe a generat creșterea prețurilor la consumatori, mai ales cei casnici, iar scumpirile sunt deja vizibile, mai ales pentru cei care au terminat perioada contractuală, în general de un an, în care prețul a fost garantat, în majoritatea contractelor. După cum se vede, și viitoarele oferte de energie electrică, pentru cei cărora le vor expira contractele, nu au cum să fie făcute la prețuri mai mici decât ce vedem acum în piață, ci doar mai mari, pentru că furnizorii trebuie să cumpere energie dintr-o piață cu prețuri în creștere. Cât de mare este/va fi prețul fiecăruia, depinde de politica de achiziții – când și cât a cumpărat furnizorul pentru consumul din 2022 al clienților lui.

Prețurile în creștere, pe agenda Consiliului European?

Președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie, potrivit unui comunicat al Președinției.

“În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea identificării unor soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni.Președintele României a atras atenția asupra faptului că este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru identificarea acestor măsuri care să vizeze, în principal, protejarea populației afectate de creșterile de prețuri ale energiei, precum și a mediului economic”, arată comunicatul Președinției.

Compensații pentru clienții casnici din România

Guvernul va aproba, în şedinţa de luni, majorarea salariului minim şi compensarea facturilor la energie, pentru ca aceste probleme să nu rămână nerezolvate dacă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu va fi votată în Parlament, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, potrivit unor declarații mai vechi ale ministrului Energiei, Virgil Popescu. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru cine consumă până la 1.200 de metri cubi de gaz pe an.

Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie. Practic, toți consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică. La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an. La fel, fără vreun efort din partea clientului și la orice furnizor.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...