Energia eoliană şi cea solară înlocuiesc o parte din producţia de energie pe bază de combustibili fosili în UE – studiu

Producţia de energie eoliană şi solară în Uniunea Europeană a crescut cu 46% din 2019 şi până în 2023, înlocuind o cincime din generarea de energie pe bază de combustibili fosili din blocul comunitar, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmit Reuters şi DPA.
AGERPRES - lun, 03 iun. 2024, 13:01
Energia eoliană şi cea solară înlocuiesc o parte din producţia de energie pe bază de combustibili fosili în UE - studiu

În 2019 şi-a preluat atribuţiile actuala conducere a Comisiei Europene, care a propus un obiectiv de 45% de surse de energie regenerabilă în mixul energetic până în 2030, scrie Agerpres.

În ultimii ani, Europa a extins generarea de energie regenerabilă, ca parte a eforturilor de a renunţa la combustibilii din Rusia şi de a-şi îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Din 2019, capacitatea UE de energie eoliană şi solară a crescut cu 65%. Capacitatea de energie eoliană a urcat cu 31%, la 219 gigawaţi (GW) în 2023, în timp ce capacitatea de energie solară a crescut de peste două ori, la 257 GW, echivalentul instalării a peste 230.000 panouri solare în fiecare zi, în perioada 2019 – 2023, conform datelor Ember.

Fără această expansiune, generarea de energie pe bază de combustibili fosili ar fi scăzut cu doar 1,9% (21 TWh), în loc de 22%, deoarece cererea mai redusă de electricitate a compensat scăderea generării din alte surse de energie curată.

„Uniunea Europeană are acum mai multă energie eoliană şi solară decât oricând, ceea ce a determinat scăderea record a generării de electricitate pe bază de cărbune şi gaze”, a apreciat Sarah Brown, director în cadrul Ember.

Capacitatea suplimentară de energie eoliană şi solară a făcut ca ponderea energiei regenerabile totale în mixul de electricitate al UE să ajungă la 44% în 2023, de la 34% în 2019. În urma reducerii generării de electricitate pe bază de cărbune şi gaze, ponderea generării de energie pe bază de combustibili fosili în mixul de electricitate al UE a scăzut la 32,5% în 2023, de la 39% în 2019.

Germania a fost responsabilă pentru 22% din creşterea producţiei de energie eoliană şi solară la nivelul UE, urmată de Spania, cu 13%. Mai mult de jumătate din statele membre UE şi-au dublat cel puţin capacitatea de energie eoliană şi solară în perioada 2019 – 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...