Energia nucleară provoacă „îngrijorare”, avertizează Papa la Tokyo şi îndeamnă la ajutorarea victimelor de la Fukushima

Papa Francisc a evocat luni, la Tokyo, "îngrijorarea" provocată de utilizarea energiei atomice şi a îndemnat la o mobilizare consolidată în vederea ajutorării victimelor sieismului urmat de un tsunami care au cauzat catastrofa nucleară din 2011 în Japonia, relatează AFP, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 25 nov. 2019, 18:01
Energia nucleară provoacă

În a treia zi a vizitei sale în arhipelagul nipon, Francisc a ascultat mărturii ale victimelor cutremurului submarin de magnitudinea 9, care a provocat la 11 martie 2011 un val uriaş, în nord-estul ţării, şi a ucis peste 18.500 de persoane.

Valul a lovit în plin Centrala Atomică de la Fukushima şi a cauzat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986.

Papa le-a mulţumit luni celor care „s-au mobilizat imediat” după catastrofă. „O acţiune care nu trebuie să piardă timp”, a declarat el, amintind că „50.000 de persoane evacuate trăiesc în prezent în locuinţe temporare”.

Aproximativ 470.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în primele zile ale catastrofei, dintre care 160.000 din zona celor două centrale nucleare de la Fukushima. În afară de victimele tsunamiului, autorităţile au recunoscut alte peste 3.700 de morţi rezultate din degradarea condiţiilor de viaţă ale persoanelor evacuate.

Această situaţie „implică, de asemenea, aşa cum bine au semnalat fraţii mei episcopi din Japonia, îngrijorarea cu privire la persistenţa folosirii energiei nucleare”, a adăugat Papa, amintind că aceştia au „cerut închiderea centralelor nucleare”.

În 2015, Conferinţa Episcopilor din Japonia a lansat un apel întregii lumi la „abolirea” producţiei de energie nucleară.

Papa a rămas prudent în legătură cu acest subiect sensibil, însă a îndemnat la „luarea unor decizii curajoase şi importante cu privire la exploatarea resurselor naturale şi mai ales cu privire la viitoare surse de energie”.

Te-ar mai putea interesa și
Martie, a treia lună la rând în care România a avut cea mai ridicată inflaţie din UE
Martie, a treia lună la rând în care România a avut cea mai ridicată inflaţie din UE
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 2,6%, de la un nivel 2,8% în februarie şi unul de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a treia lună......
E lege: Restaurantele sunt obligate să vă ofere gratuit apă, dacă cereți
E lege: Restaurantele sunt obligate să vă ofere gratuit apă, dacă cereți
O lege recent publicată în Monitorul Oficial obligă localurile să ofere clienților apă potabilă din rețeaua publică ...
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire  – OUG 34
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire ...
Tichetul social pe suport electronic, acordat mamelor aflate în situaţii de vulnerabilitate socială, pentru fiecare nou-născut, ...
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Senatul Ţărilor de Jos a aprobat marţi seara o lege care închide, în mod definitiv, robinetul la zăcământul de gaze ...