Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producţia de electricitate în 2020

Energia regenerabilă (eoliană, solară, hidro, etc.) va reprezenta 26% din producţia de energie electrică din lume în 2020, faţă de 22% în 2013, prevede Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), într-un raport publicat vineri, pledând, de asemenea, pentru politici mai voluntare în acest domeniu, informează agenţia France Presse.
Economica.net - vin, 02 oct. 2015, 07:53
Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producţia de electricitate în 2020

Până în 2020, vor fi instalate noi capacităţi de energie verde de 700 de gigawaţi au echivalentul a 700 de reactoare nucleare, ceea ce va reprezenta aproape două treimi din noile capacităţi din sistemul electric mondial adăugate până la acea dată, a detaliat AIE, cu sediul la Paris, în raportul său pe termen mediu privind energia regenerabilă, dat publicităţii vineri.

Dezvoltarea energiilor regenerabile va fi deosebit de importantă în ţările în curs de dezvoltare. Numai China singură va deţine 40% din noile capacităţi instalate.

În multe ţări, sursele regenerabile de energie, inclusiv cea eoliană terestră şi fotovoltaică solară, au asistat la scăderea drastică a preţurilor lor de producţie şi aceste surse devenind competitive în raport cu alte tipuri de energie, a amintit AIE.

Acesta a fost cazul în special în Africa de Sud, Brazilia, India, Orientul Mijlociu şi în unele state din SUA.

Agenţia prevede că 230 de miliarde de dolari vor fi mobilizate anual de acum până în anul 2020 pentru dezvoltarea de surse energetice regenerabile. Anul trecut, investiţiile s-au ridicat la 270 de miliarde de dolari.

Această estimare de fonduri decurge din ‘declinul ratei de instalare a noi capacităţi, dar, de asemenea, şi din reducerea costului investiţiilor pentru tehnologiile cele mai dinamice’, inclusiv solare şi eoliene terestre, a precizat agenţia.

Iar scăderea costurilor acestor forme de energie, deja observată în ultimii ani, ar trebui să continue, notează AFP.

AIE se dovedeşte mai prudentă cu privire la energia bazată pe biocombustibili, cu o creştere care va continua în ciuda preţurilor mai mici la petrol, dar într-un ritm stabilizat. Aceasta va reprezenta 4% din cererea de combustibil din domeniul transportului rutier în anul 2020.

Succesul dezvoltării energiei regenerabile şi, prin urmare, lupta împotriva schimbărilor climatice necesită ‘reducerea incertitudinilor în materie de reglementare, care împiedică o implementare mai considerabilă’, a avertizat AIE.

În timp ce energia eoliană terestră şi cea fotovoltaică solară ‘nu mai au nevoie de un nivel ridicat de susţinere (publică)’, atractivitatea lor ‘va depinde în mare măsura de cadrul de reglementare şi de funcţionarea pieţei’, consideră agenţia.

Pe pieţele emergente, riscurile sunt acum ‘barierele reglementărilor, constrângerile reţelei şi condiţiile microeconomice’, în timp ce în ţările dezvoltate ‘dezvoltarea rapidă a surselor de energie regenerabilă obligă la închiderea centralelor electrice termice, punând presiune asupra companiilor energetice’, a detaliat agenţia citată de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...