Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producţia de electricitate în 2020

Energia regenerabilă (eoliană, solară, hidro, etc.) va reprezenta 26% din producţia de energie electrică din lume în 2020, faţă de 22% în 2013, prevede Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), într-un raport publicat vineri, pledând, de asemenea, pentru politici mai voluntare în acest domeniu, informează agenţia France Presse.
Economica.net - vin, 02 oct. 2015, 07:53
Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producţia de electricitate în 2020

Până în 2020, vor fi instalate noi capacităţi de energie verde de 700 de gigawaţi au echivalentul a 700 de reactoare nucleare, ceea ce va reprezenta aproape două treimi din noile capacităţi din sistemul electric mondial adăugate până la acea dată, a detaliat AIE, cu sediul la Paris, în raportul său pe termen mediu privind energia regenerabilă, dat publicităţii vineri.

Dezvoltarea energiilor regenerabile va fi deosebit de importantă în ţările în curs de dezvoltare. Numai China singură va deţine 40% din noile capacităţi instalate.

În multe ţări, sursele regenerabile de energie, inclusiv cea eoliană terestră şi fotovoltaică solară, au asistat la scăderea drastică a preţurilor lor de producţie şi aceste surse devenind competitive în raport cu alte tipuri de energie, a amintit AIE.

Acesta a fost cazul în special în Africa de Sud, Brazilia, India, Orientul Mijlociu şi în unele state din SUA.

Agenţia prevede că 230 de miliarde de dolari vor fi mobilizate anual de acum până în anul 2020 pentru dezvoltarea de surse energetice regenerabile. Anul trecut, investiţiile s-au ridicat la 270 de miliarde de dolari.

Această estimare de fonduri decurge din ‘declinul ratei de instalare a noi capacităţi, dar, de asemenea, şi din reducerea costului investiţiilor pentru tehnologiile cele mai dinamice’, inclusiv solare şi eoliene terestre, a precizat agenţia.

Iar scăderea costurilor acestor forme de energie, deja observată în ultimii ani, ar trebui să continue, notează AFP.

AIE se dovedeşte mai prudentă cu privire la energia bazată pe biocombustibili, cu o creştere care va continua în ciuda preţurilor mai mici la petrol, dar într-un ritm stabilizat. Aceasta va reprezenta 4% din cererea de combustibil din domeniul transportului rutier în anul 2020.

Succesul dezvoltării energiei regenerabile şi, prin urmare, lupta împotriva schimbărilor climatice necesită ‘reducerea incertitudinilor în materie de reglementare, care împiedică o implementare mai considerabilă’, a avertizat AIE.

În timp ce energia eoliană terestră şi cea fotovoltaică solară ‘nu mai au nevoie de un nivel ridicat de susţinere (publică)’, atractivitatea lor ‘va depinde în mare măsura de cadrul de reglementare şi de funcţionarea pieţei’, consideră agenţia.

Pe pieţele emergente, riscurile sunt acum ‘barierele reglementărilor, constrângerile reţelei şi condiţiile microeconomice’, în timp ce în ţările dezvoltate ‘dezvoltarea rapidă a surselor de energie regenerabilă obligă la închiderea centralelor electrice termice, punând presiune asupra companiilor energetice’, a detaliat agenţia citată de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, în scădere
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, ...
În 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane, în scădere faţă de 2019, atunci când numărul acestora era de 5,157.000 milioane. Pensionarii de asigurări sociale au......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Euro începe săptămâna la 4,92 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR şi de maximul istoric în faţa leului.
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. ...