Energy Holding: Sunt analizate mijloacele legale prin care să putem reacţiona acestei decizii

În urma anunţului Hidroelectrica de a rezilia contractul cu Energy Holding, compania din urmă a explicat faptul că decizia de denunţare a acordului vine după mai bine de 7 luni de negocieri, iar că în prezent sunt analizate toate mijloacele legale prin care se poate reacţiona la această decizie.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 16:32
Energy Holding: Sunt analizate mijloacele legale prin care să putem reacţiona acestei decizii

Potrivit unui comunicat remis presei, Energy Holding susţine că în toată perioada negocierilor compania „a dovedit bună credinţă şi a venit, în permanenţă, în întâmpinarea cerinţelor Hidroelectrica”.

„Cu toate că echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor 7 luni de cel puţin 3 ori şi negocierile au pornit de fiecare dată de la zero, reprezentanţii Energy Holding au dovedit flexibilitate în acceptarea modificărilor parametrilor esenţiali ai contractului: preţ, durată, cantitate. Vom gestiona situaţia creată şi vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor noştri contractuali. În prezent, Energy Holding analizează toate mijloacele legale prin care poate reacţiona ca urmare a acestei decizii”, se mai precizează în comunicat.

Anterior au fost denunţate alte cinci contracte, cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie. Citeste si: Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că până la sfârşitul lunii iulie ar putea fi denunţate toate contractele Hidroelectrica încheiate cu „băieţii deştepţi” şi speră ca până cel târziu la începutul trimestrului IV din acest an producătorul de electricitate să iasă din insolvenţă.

Chiţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale încheiate cu „băieţii deştepţi”.

Cine este Energy Holding

Energy Holding este cel mai vechi trader de energie electrică din România, afacere pusă pe picioare la începutul anilor 2000 de celebrul Bogdan Buzăianu, unul dintre cele mai discrete personaje din business-ul românesc.

Contractele de furnizare de energie dintre Hidroelectrica şi Energy Holding au fost demarate în guvernarea PSD, în anii 2001-2004 (presa a scris că naşul de cunununie al lui Buzăianu a fost chiar fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu) dar legăturile lui Buzăianu cu Hidroelectrica sunt mai vechi. Înainte de anii ’20, Buzăianu ar fi fost consultant pentru compania elveţiană Sulzer Hydro (devenită ulterior VA Tech), companie care a ajuns să retehnologizeze hidrocentralele de la Porţile de Fier, în baza unui contract controversat de sute de milioane de euro.

Buzăianu pare a fi un personaj transpartinic, fiind văzut în compania unor oameni puternici, ca Adriean Videanu sau Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...