Anunț important de la Engie pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu factura la gaze

Engie România, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație, a început să trimită, pe lângă factura la gaze, și notificări clienților cărora le expiră contractele.
Ion Dobreanu - mar, 28 feb. 2023, 16:04
Anunț important de la Engie pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu factura la gaze

Engie a început să trimită clienților cărora le expiră contractele de furnizare, încheiate de regulă pe un an de zile, oferte pentru prelungirea contractului. Prețul final oferit clienților, cu tot cu tarife și taxe, adică cel din factura de gaze, este de 0,3099 lei/kWh de gaz, adică exact prețul maxim plafonat de 31 de bani/kWh, stabilit prin lege.

Contractul nou este valabil un an de zile, în cazul unei oferte citite de noi, de la 1 aprilie 2023 la 31 martie 2024.

“Conform OUG nr. 27/2022, modificată și completată prin OUG nr. 119/2022, Legea nr. 357/2022 și OUG nr. 192/2022, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prețul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). Astfel, prețul final facturat de către furnizorii de energie va avea întotdeauna valoarea cea mai mică dintre prețul plafonat menționat mai sus și prețul din contractul de furnizare.

ENGIE, furnizorul tău de energie, aplică potrivit legii măsurile de plafonare”, scrie în notificare.

Să accepți sau nu oferta Engie?

Piața gazelor este totuși liberalizată și cine nu mai vrea să continue cu Engie poate alege alt furnizor. Numai că, cel puțin în acest moment, nu va câștiga nimic la factura de gaze, chiar dacă schimbă furnizorul. Asta pentru că, potrivi comparatorului de prețuri al ANRE, nu există niciun furnizor de gaze naturale care să aibă o ofertă de preț pentru clienții casnici sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei/kWh.

Cât timp e valabil prețul de 0,31 lei

Engie nu poate crește prețul de 0,31 lei/kWh cel puțin până la finalul noului contract, pentru că el este stabilit prin reglementări date de Guvern. Engie arată totuși că prețul final din factura de gaze ar putea fi mai mare doar dacă Guvernul va lua o decizie în acest sens.

“Prețul gazului natural din această ofertă a fost stabilit în conformitate cu prevederile OUG 27/2022, care se poate modifica, actualiza de drept ori de câte ori intervine o modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor, inclusiv a OUG 27/2022, cu privire la care clientul va fi informat”, arată Engie ăn notificarea trimisă clienților.

În teorie, prețul plafonat mai este valabil încă doi ani de zile, la acest nivel de 0,31 lei/kWh, dar totul depinde de Guvern. Nu este exclusă, pe viitor, nici o scădere a prețului plafonat, în condițiile în care prețul gazelor este în scădere pe piețe.

Citește și:

Cum se pregătește Engie România pentru iarna viitoare

Șeful Engie România, Eric Stab (foto), a vorbit acum câteva zile despre situația dificilă din piața de gaze și a amintit că Engie încă mai are de recuperat bani de la stat pentru că a fost obligat de lege să țină prețurile jos.

„Situația a fost dificilă în România, au fost ingrijorări mai ales în ceea ce privește măsurile luate de autorități pentru a proteja consumatorii, într-un moment fără precedent, când protejarea acestora era necesară.

Important este și ce soluții sunt aplicate. Iar în România, schema de suport a fost pre-finanțată de furnizori. În contextul în care prețurile au ajuns la niveluri nemaiintâlnite, de până la 240-250 de euro per MWh, cu toții ne intrebam ce se va întâmpla cu sectorul energetic.

Însă, prețurile au scăzut, autoritățile au înțeles că și furnizorii trebuie ajutați și protejați, mai ales în contextul unei crize în ceea ce privește siguranța în aprovizionare. Furnizorii au nevoie de consumatori, dar și clienții au nevoie de furnizori. Dacă furnizorii nu pot face față acestor condiții vitrege de piață, întreg sectorul se expune unor riscuri majore”, a spus Stab.

„De la începutul implementării schemei de suport, din noiembrie 2021, avem de recuperat 2,8 miliarde RON. Din aceștia am recuperat 1,9 miliarde și mai avem 900 de milioane de recuperat. Sumele sunt în continuă creștere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali și business, care nu au alocări de prețuri preferențiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaștem, pentru că trebuie să fie raportate la prețurile din piață”, a explicat șeful Engie, solicitat să explice care a fost impactul schemelor de sprijin asupra furnizorului.

Citește și:

Prețul maxim plafonat al gazelor la consumatorul casnic nu ar trebui să scadă acum, crede vicepreședintele ANRE

Grupul de companii Engie Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 22.000 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 120 MW şi au 4.200 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...