Environ şi SNRB demarează o nouă campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

O nouă campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi a bateriilor uzate din gospodării va fi derulată de Asociaţia Environ şi Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), în parteneriat cu autorităţile publice locale, începând din 15 aprilie, sub sloganul "DEEEgeaba păstrezi deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Reciclează-le şi câştigi premii pe loc!". 
Economica.net - joi, 11 apr. 2019, 13:56
Environ şi SNRB demarează o nouă campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor, campania ce va avea loc în perioada 15 aprilie – 30 iunie 2019 face parte din programul „România Reciclează’, ajuns la cea de-a treia ediţie.

Campania se adresează atât primăriilor, cât şi locuitorilor, persoane fizice din localităţile participante, instituind un mecanism de premiere pe loc a participanţilor care predau aparatura veche sau defectă la punctele de colectare.

„Relansarea campaniei ‘România Reciclează’ reprezintă o continuare firească a unui demers care s-a bucurat de un real succes încă de la prima ediţie, din iunie 2018. Numele programului nu este o alegere pur întâmplătoare, ci reprezintă expresia intenţiei Asociaţiei Environ de a transforma un program de colectare într-o mişcare naţională, care sperăm că va atrage un număr tot mai mare de susţinători, atât din rândul persoanelor fizice care aleg să recicleze, cât şi al autorităţilor publice implicate activ în derularea campaniei. Deşi ţara noastră mai are încă mulţi paşi de parcurs pentru a atinge acel deziderat de ‘Societate a Reciclării’, considerăm că un sistem de management al deşeurilor funcţional şi performant este dependent de implicarea autorităţilor publice locale, de aceea reiterăm invitaţia de a se alătura şi în acest an demersurilor noastre de a face România mai curată”, susţine Roxana Puia, director marketing Asociaţia Environ.

În prima etapă a campaniei, s-au înscris deja 60 de localităţi din toate judeţele ţării.

Conform OUG nr. 5/2015, autorităţile locale au obligaţia de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un centru pe localitate) sau colectarea la anumite perioade cu operatori desemnaţi.

În primele două ediţii ale campaniei „România Reciclează”, din 2018, s-au colectat în total peste 150 de tone de deşeuri electrice din cele 100 de localităţi participante, iar din punct de vedere al cantităţilor de echipamente preluate 48% au reprezentat televizoare şi calculatoare, 7% frigidere şi 6% maşini de spălat.

Date recente, publicate de Eurostat, arată că, în 2016, România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, media colectată pe cap de locuitor fiind de 1,6 kg, în timp ce media europeană este de 8,9 kg.

Asociaţia Environ şi Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB) sunt organizaţii colective ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi, respectiv, al celui de baterii şi acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economia circulară în ţara noastră.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...