Eolienele sunt, azi, prima „baterie” a ţării. Surclasează cărbunele, apa şi atomul

Producţia de energie eoliană a fost, azi, 28 septembrie 2015, ora 12.00, prima în clasamentul surselor de generare, cu mai mult de 25% din total. Producţia termo a fost doar pe locul doi, deşi puterea instalată în termocentrale este de aproape trei ori mai mare decât în eolian.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 09:19
Eolienele sunt, azi, prima „baterie” a ţării. Surclasează cărbunele, apa şi atomul

Centralele eoliene sunt azi, ora 12.00, principala sursă de energie din România în topul celor mai mari producători după surselele de provenienţă. Astfel, energia eoliană reprezintă 25,5% din tot ce se produce în România, corespondentul unei valori de 2084 MW. Doar pe locul doi la producţie, după luni de zile în care a fost, incontestabil, locul unu, vine energia termo din cărbune, cu 2060 MW şi 25% din total. Pe locul trei găsim energia hidro, cu 1800 MW produşi – 18% din total, iar pe locul patru energia nucleară, cu 13,3% din total, corespunzător unei producţii de 1.330 MW. Locurile cinci, şase şi şapte sunt ocupate de energia termo din gaze, energia solară şi cea pe bază de biomasă.

Producţia totală de energie , la ora 12.00, era de 8.300 MW, iar consumul de 7.100 MW, diferenţa produsă fiind exportată. Ca de obicei, când eolianul produce mult, şi exporturile sunt pe măsură. Aceasta este o veste bună doar pentru traderii ce cumpără energia „verde” ieftină din piaţă, pentru a o exporta către pieţe unde se oferă un preţ mai bun decât în România. Populaţia şi firmele însă, plătesc în factura la electricitate certificate verzi pentru susţinerea industriei energiilor regenerabile. Cu cât mai multă energie produsă, cu atât creşte factura la curent.

Nici producătorii termo nu sunt mai câştigaţi. Când morile de vânt se învârt  cu putere, termocentralele sunt scoase din priză de către Dispeceratul Energetic Naţional pentru a face loc energiei „verzi”. Termocentralele din România, pe cărbune sau gaz, au o putere instalată de peste 8.000 de MW.

Prin lege, toată producţia generată de centrale care produc energie din surse regenerabile este preluată automat în sistem. Astfel, tot ce produc morile de vânt trebuie preluat automat, lucru care nu este valabil şi la hidrocentrale. De cantităţile preluate în sistem se ocupă Transelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional.

Sistemul energetic românesc nu poate prelua în condiţii de siguranţă mai mult de 10.800 -11.000 de MWh, punctul cel mai slab fiind Dobrogea, unde,  în zilele cu vânt şi soare, circa 3.000 de MW se produc doar aici. Prin urmare, când e producţie mare de energie regenerabilă în Dobrogea, ca aceasta să poată fi evacuată către restul ţării, în condiţii de siguranţă pentru SEN, mai multe termocentrale trebuie să se închidă.
În România, există circa 3.000 de MW instalaţi în eolian şi circa 1.400 MW în fotovoltaic. Prin lege, toată producţia de energie a parcurilor eoliene sau fotovoltaice este preluată automat în sistem. Energia regenerabilă beneficiază de subvenţii din partea consumatorilor din România, direct prin factura la curent, prin sistemul certificatelor verzi. Cu cât mai mare producţia de energie a eolienelor sau a fermelor fotovoltaice, cu atât mai multe certificate verzi de plătit, deci factura consumatorilor de energie creşte.

Te-ar mai putea interesa și
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat de Comisia Europeană, prevede construirea a 429 de kilometri de autostradă din A7, A8, A1 și A3. Dintre acestea, România are......
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,69% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 23 martie 2021. Şi indicele ...
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce se va pune în loc și când
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce ...
“Phase-out coal” va fi în România în 2032, dar majoritatea centralelor pe cărbune se vor închide până la finalul ...
Bucureştiul, aproape de carantină de noapte. Rata de infectare a crescut la 5,57 la mia de locuitori – 28.09.2021
Bucureştiul, aproape de carantină de noapte. Rata de infectare a crescut la 5,57 la mia de locuitori – 28.09.2021
Rata de incidentă din Bucureşti a crescut, din nou, până la 5,57 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, a anunţat ...