Eolienele sunt, azi, prima „baterie” a ţării. Surclasează cărbunele, apa şi atomul

Producţia de energie eoliană a fost, azi, 28 septembrie 2015, ora 12.00, prima în clasamentul surselor de generare, cu mai mult de 25% din total. Producţia termo a fost doar pe locul doi, deşi puterea instalată în termocentrale este de aproape trei ori mai mare decât în eolian.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 09:19
Eolienele sunt, azi, prima „baterie” a ţării. Surclasează cărbunele, apa şi atomul

Centralele eoliene sunt azi, ora 12.00, principala sursă de energie din România în topul celor mai mari producători după surselele de provenienţă. Astfel, energia eoliană reprezintă 25,5% din tot ce se produce în România, corespondentul unei valori de 2084 MW. Doar pe locul doi la producţie, după luni de zile în care a fost, incontestabil, locul unu, vine energia termo din cărbune, cu 2060 MW şi 25% din total. Pe locul trei găsim energia hidro, cu 1800 MW produşi – 18% din total, iar pe locul patru energia nucleară, cu 13,3% din total, corespunzător unei producţii de 1.330 MW. Locurile cinci, şase şi şapte sunt ocupate de energia termo din gaze, energia solară şi cea pe bază de biomasă.

Producţia totală de energie , la ora 12.00, era de 8.300 MW, iar consumul de 7.100 MW, diferenţa produsă fiind exportată. Ca de obicei, când eolianul produce mult, şi exporturile sunt pe măsură. Aceasta este o veste bună doar pentru traderii ce cumpără energia „verde” ieftină din piaţă, pentru a o exporta către pieţe unde se oferă un preţ mai bun decât în România. Populaţia şi firmele însă, plătesc în factura la electricitate certificate verzi pentru susţinerea industriei energiilor regenerabile. Cu cât mai multă energie produsă, cu atât creşte factura la curent.

Nici producătorii termo nu sunt mai câştigaţi. Când morile de vânt se învârt  cu putere, termocentralele sunt scoase din priză de către Dispeceratul Energetic Naţional pentru a face loc energiei „verzi”. Termocentralele din România, pe cărbune sau gaz, au o putere instalată de peste 8.000 de MW.

Prin lege, toată producţia generată de centrale care produc energie din surse regenerabile este preluată automat în sistem. Astfel, tot ce produc morile de vânt trebuie preluat automat, lucru care nu este valabil şi la hidrocentrale. De cantităţile preluate în sistem se ocupă Transelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional.

Sistemul energetic românesc nu poate prelua în condiţii de siguranţă mai mult de 10.800 -11.000 de MWh, punctul cel mai slab fiind Dobrogea, unde,  în zilele cu vânt şi soare, circa 3.000 de MW se produc doar aici. Prin urmare, când e producţie mare de energie regenerabilă în Dobrogea, ca aceasta să poată fi evacuată către restul ţării, în condiţii de siguranţă pentru SEN, mai multe termocentrale trebuie să se închidă.
În România, există circa 3.000 de MW instalaţi în eolian şi circa 1.400 MW în fotovoltaic. Prin lege, toată producţia de energie a parcurilor eoliene sau fotovoltaice este preluată automat în sistem. Energia regenerabilă beneficiază de subvenţii din partea consumatorilor din România, direct prin factura la curent, prin sistemul certificatelor verzi. Cu cât mai mare producţia de energie a eolienelor sau a fermelor fotovoltaice, cu atât mai multe certificate verzi de plătit, deci factura consumatorilor de energie creşte.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...