Epidemia de coronavirus a dus la scăderea accentuată a exporturilor Chinei

Exporturile Chinei s-au contractat semnificativ în primele două luni din acest an, iar importurile au încetinit, din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), care a dus la masive întreruperi ale operaţiunilor comerciale, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - sâm, 07 mart. 2020, 06:28
Epidemia de coronavirus a dus la scăderea accentuată a exporturilor Chinei

Datele sporesc temerile că avansul celei de-a doua economii mondiale s-a înjumătăţit în primul trimestru din 2020, ajungând la cel mai slab ritm de creştere din 1990, în condiţiile în care epidemia şi măsurile stricte adoptate de Guvern pentru a o ţine sub control au afectat semnificativ producţia fabricilor şi au dus la scăderea masivă a cererii.

Exporturile au scăzut în perioada ianuarie-februarie 2020 cu 17,2%, comparativ cu primele două luni din 2019, arată datele publicate sâmbătă de autorităţile vamale. Este cel mai semnificativ declin din februarie 2019 şi vine după un avans de 7,9 în decembrie. Analiştii se aşteptau la o scădere de 14%.

Importurile au scăzut cu 4% în primele două luni din acest an, faţă de perioada ianuarie-februarie 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 14%. În decembrie, importurile au crescut cu 16,5%.

În perioada ianuarie-februarie 2020, China a înregistrat un deficit comercial de 7,09 miliarde de dolari, iar analiştii estimau un excedent de 24,6 miliarde de dolari.

Deşi numărul noilor infecţii în China este în scădere, mulţi analişti cred că va dura mai mult decât se estima până când se vor redeschide afacerile, iar producţia ar putea să nu revină la un ritm normal până în aprilie.

Aceste întârzieri ameninţă să aibă efecte negative mai îndelungate şi mai costisitoare asupra economiilor principalilor parteneri comerciali ai Chinei, mulţi fiind puternic dependenţi de piesele şi componentele produse în statul asiatic.

În perioada ianuarie-februarie 2020, excedentul comercial al Chinei pe relaţia cu SUA s-a situat la 25,37 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters, faţă de un excedent de 42,16 miliarde de dolari în primele două luni din 2019.

Autorităţile de la Beijing au accelerat măsurile de sprijin, oferind credite ieftine companiilor afectate de epidemie şi alte facilităţi. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Executivul chinez urmează să anunţe noi măsuri care să atenueze impactul epidemiei asupra economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...