Epidemia de Ebola ameninţă securitatea alimentară în Africa de Vest – FAO

Cea mai gravă epidemie de Ebola din lume a pus în pericol recoltele şi a determinat o creştere a preţurilor la alimente în Africa de Vest, a afirmat marţi Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), avertizând că problema se va intensifica în următoarele luni, relatează marţi agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 09:06
Epidemia de Ebola ameninţă securitatea alimentară în Africa de Vest - FAO

FAO a emis o alertă specială pentru Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai afectate ţări de epidemia de Ebola, care s-a soldat cu moartea a circa 1.550 de persoane de la depistarea virusului în jungla îndepărtată din sud-estul Guineii în martie.

Restricţiile privind circulaţia persoanelor şi instituirea unor zone de carantină pentru a împiedica răspândirea febrei hemoragice au provocat cumpărături în exces, penurie de alimente şi creşteri de preţuri în ţările slab pregătite pentru a face faţă şocului.

”Chiar înainte de izbucnirea epidemiei de Ebola, gospodării din unele zone cele mai afectate cheltuiau până la 80% din venitul lor pe alimente”, a afirmat Vincent Martin, şeful diviziei FAO din Dakar (Senegal), care coordonează acţiunile de răspuns ale agenţiei.

”Acum, ultimele creşteri de preţuri au făcut ca alimentele să nu mai fie deloc la îndemâna lor”, a afirmat Martin într-un comunicat. În opinia lui, criza alimentară ar putea împiedica şi mai mult ţinerea sub control a epidemiei Ebola, care se transmite în general la contactul cu fluide corporale de la persoana contaminată.

Producţia de orez şi porumb va scădea odată cu apropierea sezonului principal de recoltă, deoarece restricţiile privind migraţia şi circulaţia persoanelor vor provoca o penurie a forţei de muncă în exploatările agricole, a afirmat FAO.

Recoltele uşor vandabile, precum uleiul de palmier, cacao şi cauciuc, vor fi grav afectate, determinând o scădere a puterii de cumpărare pentru multe familii, ale căror venituri şi alimente au scăzut şi din cauza interdicţiei privind carnea de vânat.

Închiderea punctelor de frontieră şi reducerea comerţului prin porturile maritime au înăsprit aprovizionarea cu alimente în cele trei ţări menţionate, care sunt toate importatori neţi de cereale, şi au determinat o creştere a preţurilor exacerbată de costurile mai mari de transport.

Programul Alimentar Mondial (PAM) şi FAO au aprobat un program de urgenţă pe trei luni pentru furnizarea a 65.000 de tone de alimente pentru 1,3 milioane de persoane afectate de epidemia de Ebola.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...