Epidemia de rujeolă se extinde: 123 de cazuri noi; bilanţul îmbolnăvirilor se apropie de 1.500

Din 25 noiembrie până pe 9 decembrie 2016, au confirmate 123 de cazuri noi de îmbolnăvire cu rujeolă, potrivit celor mai recente statistici făcute publice de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De la începutul anului până pe 9 decembrie, 1.489 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă şi şase au murit din cauza bolii. 
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 09:54
Epidemia de rujeolă se extinde: 123 de cazuri noi; bilanţul îmbolnăvirilor se apropie de 1.500

De la începutul anului până la data de 9 decembrie 2016, în România au fost confirmate 1.489 cazuri de rujeolă, iar şase oameni au murit din cauza bolii.

De la începutul anului până acum, cele mai afectate grupe de vârstă au fost 1-4 ani, 5-9 ani şi sub un an.

  • 639 de copii cu vârsta 1-4 ani s-au îmbolnăvit de rujeolă;
  • 287 copii de 5-9 ani au fost confirmaţi cu acest diagnostic;
  • 257 bebeluşi sub un an s-au infectat cu virusul rujeolic.

Cele mai multe îmbolnăviri cu rujeolă au fost confirmate în Arad, Mureş, Timiş, Bistriţa, Caraş Severin şi Cluj.

Epidemia de rujeolă s-a extins şi în judeţul Călăraş,i în ultimele două săptămâni. Astfel că, în total, 31 de judeţe au fost prinse în malaxorul îmbolnăvirilor cu rujeolă în acest an. VEZI harta din galeria foto.

UPDATE 16 decembrie 2016: Doi copii din Craiova au murit din cauza rujeolei. Niciunul nu fusese vaccinat împotriva bolii; unul dintre copii nici măcar nu avea medic de familie

O fată în vârstă de 14 ani, cu rujeolă în formă severă, a decedat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde fusese transferată de la Spitalul „Marie Curie”. Adolescenta nu era vaccinată şi avea mai multe boli asociate, a declarat pentru News.ro, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile. 

O fetiţă în vârstă de un an din Craiova a murit, în timp ce a fost transportată cu ambulanţa de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Craiova la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în urma unor complicaţii apărute din cauza rujeolei. Fetiţa de un an din Craiova care a murit în urma unor complicaţii apărute din cauza rujeolei nu se afla în evidenţele unui medic de familie şi nici nu fusese vaccinată împotriva bolii, spun reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, informează News.ro.

După ce ECONOMICA.NET a demostrat cu date oficiale că peste 74% dintre copiii nevaccinaţi ROR în 2015 sunt nişte „fantome” pentru sistemul medical, despre care autorităţile nu ştiu nimic, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a publicat informaţii detaliate despre copiii diagnosticaţi cu rujeolă în 2016.

Majoritatea cazurilor confirmate cu rujeolă reprezintă focare de comunităţi cu acoperiri vaccinale suboptimale; familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în afara ţării (de exemplu, Italia) şi migrează alternativ între judeţe învecinate; o parte dintre acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte însă, din cauza deplasarilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare, spun oficialii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

ECONOMICA.NET a dovedit cu date oficiale că refuzul părinţilor nu e principala cauză a nevaccinării ROR, ci neprezentarea copiilor la medic, fie pentru că nu sunt în evidenţa unui medic de familie, fie pentru că nu au domiciliu stabil.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță ...
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, ...
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank S.A. ("Raiffeisen") a anuntat ca a asistat in calitate de consultant financiar exclusiv al Insight Investment ...