Epidemie de rujeolă: În primele opt luni din 2016 s-au înregistrat 675 cazuri şi trei decese

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de judeţe, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis miercuri Agerpres,
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 15:10
Epidemie de rujeolă: În primele opt luni din 2016 s-au înregistrat 675 cazuri şi trei decese

Potrivit sursei citate, doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, însă aşteaptă confirmarea finală, precizează MS.

‘Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an’, se arată în comunicatul MS.

Ministerul Sănătăţii arată că, în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

‘Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub un an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi’, subliniază Ministerul Sănătăţii.

MS face apel la părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

Conform MS, distribuţia cazurilor pe zone este următoarea: la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj – 219 cazuri, în judeţul Mureş – 145 de cazuri, în judeţul Arad – 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, în judeţul Timiş – 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, în judeţul Suceava – 27 de cazuri, în judeţul Braşov – 33 de cazuri, în judeţul Sălaj – 7 cazuri, în judeţul Hunedoara – 14 cazuri, în judeţul Caraş-Severin – 13 cazuri, judeţul Alba – 3 cazuri.

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate, potrivit MS, şi la persoane nevaccinate/ incomplet vaccinate din Bucureşti – 4 cazuri şi din judeţele Bacău – 3 cazuri, Bihor – un caz, Constanţa – 3 cazuri, Dâmboviţa – 2 cazuri, Giurgiu – un caz, Mehedinţi – un caz, Neamţ – 2 cazuri, Olt – 2 cazuri, Sibiu – 3 cazuri, Vaslui – un caz.

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei, menţionează MS.

‘Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani’, precizează MS.

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...