Epidemie Ebola: Europa este îngrijorată de situaţia din Spania

Autorităţile spaniole au declanşat o cursă contra cronometru pentru identificarea celor cu care a avut contact prima persoană infectată cu virusul Ebola în afara Africii, o asistentă medicală din Madrid. Alte patru persoane au fost internate marţi la spitalul Carlos III ca măsură de prevedere: soţul bolnavei, două infirmiere şi un inginer, informează miercuri AFP.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 07:09
Epidemie Ebola: Europa este îngrijorată de situaţia din Spania

Una dintre infirmiere şi inginerul, ale căror prime teste au fost negative, ar putea fi externaţi miercuri. Cealaltă infirmieră are o uşoară febră, potrivit cotidianului El Pais.

Asistenta medicală a fost contaminată luna trecută, când a îngrijit doi misionari infectaţi în Africa Occidentală într-un spital din Madrid, unde au şi murit. Autorităţile sanitare au identificat circa 50 de persoane potenţial expuse la virus, iar investigaţiile continuă, în contextul în care asistenta a prezentat simptome din 30 septembrie, dar a fost internată abia pe 6 octombrie.

Comisia Europeană a solicitat luni ‘lămuriri’ Spaniei, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, Frederic Vincent. ‘În mod evident undeva a existat o problemă’, a spus el, în condiţiile în care statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să pună în aplicare proceduri coordonate pentru a preveni pătrunderea virusului Ebola în Uniune. Executivul european speră ca Spania să poată prezenta de miercuri primele răspunsuri Comitetului de securitate sanitară.

Experţii au atras atenţia asupra unor deficienţe în sistemul sanitar din Spania. ‘Dacă s-ar fi luat măsuri de izolare adecvate, acest lucru nu ar fi trebuit să se producă’, a apreciat Jonathan Ball, profesor de virologie la Universitatea din Notthingham (Marea Britanie).

Colegii asistentei contaminate, care se consideră victime ale ‘dezinformării’, cred că protocoalele sanitare din Spania sunt insuficiente. Miercuri este prevăzut un protest al reprezentanţilor personalului spitalicesc în faţa clinicii La Paz din Madrid pentru a denunţa deficienţele de procedură şi restricţiile bugetare vinovate, potrivit sindicatelor, de transmiterea virusului Ebola la infirmieră.

Într-un studiu comandat de Comisia Europeană se arată că riscul propagării Ebola în Europa, plecând de la un bolnav evacuat din Africa, este ‘extrem de scăzut’. Aprecierea se bazează atât pe modul de transmitere a bolii, care presupune un contact direct cu ‘cei cinci S’ (spermă, scaun, sânge, sudoare şi salivă), cât şi pe calitatea serviciilor medicale şi sanitare din Europa.

În Africa Occidentală au murit până în prezent 3.439 de persoane din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) realizat până pe 1 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...