Autostrada Comarnic-Braşov, poveste fără sfârşit. Continuă lupta pentru revizuirea studiului de fezabilitate

După trei tentative eşuate la CNSC de anulare a licitaţiei pentru actualizarea studiului de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov, Compania de Drumuri este acum obligată de către instanţă să continue procedura prin reevaluarea ofertei firmei Consitrans. Dacă va decide iarăşi să anuleze licitaţia, proiectantul spune că va depune din nou contestaţie.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 21:01
Autostrada Comarnic-Braşov, poveste fără sfârşit. Continuă lupta pentru revizuirea studiului de fezabilitate

Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR, au spus pentru ECONOMICA.NET că vor pune în aplicare decizia instanţei în cazul litigiului privind revizuirea studiului de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov.

„Referitor la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti din data de 12.09.2016 privind litigiul dintre CNAIR SA (fosta CNADNR SA) şi SC CONSITRANS SRL, dosarul nr. 5964/2/2016 ce are ca obiect litigiul privind achiziţiile publice, vă aducem la cunoştinţă că autoritatea contractantă va pune în aplicare Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti”, au declarat reprezentanţii CNAIR.

Reevaluarea ofertei firmei care a câştigat până acum la CNSC şi în instanţă nu va conduce neapărat şi la atribuirea contractului.

Eduard Hanganu, fondatorul şi preşedintele Consitrans, ia în calcul şi posibilitatea ca CNAIR să nu îi atribuie contractul şi să decidă din nou anularea licitaţiei. În acest caz, Consitrans va depune o nouă contestaţie, a spus pentru ECONOMICA.NET fondatorul firmei de proiectare autostrăzi.

În timp ce Consitrans continuă lupta pentru contractul de revizuire a studiului de fezabilitate, şeful de la Drumuri vorbeşte despre noi planuri pentru această autostradă.

Întrebat de soarta acestei licitaţii, Cătălin Homor, directorul general al CNAIR a explicat anterior pentru ECONOMICA.NET că o procedură de achiziţie se poate finaliza cu atribuire de contract sau cu anulare.

În cazul în care procedura va fi anulată definitiv, Cătălin Homor spune că CNAIR va scoate din nou la licitaţie un contract pentru loturile 1,2,3 şi 4 din autostrada Comarnic-Braşov care să includă pe lângă revizuirea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi autorizaţie de construire.

Într-un comunicat publicat săptămâna aceasta pe site-ul CNAIR, Homor a subliniat importanţa unui studiu de fezabilitate. „Aşa cum am mai spus, un proiect bine început este pe jumătate realizat. Ştiu că tema studiilor de fezabilitate este mult discutată, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le clarificăm. Ca să fie bine făcut, un Studiu de Fezabilitate are nevoie în proporţie de 80 – 90 % de studii în teren, se fac sute de foraje, cercetări arheologice. Toate acestea se fac de către oameni bine pregătiţi. Un Studiu de Fezabilitate nu se face din birou. Un Studiu de Fezabilitate cercetează şi analizează, prospectează, şi în final dă soluţii. Proiectul porneşte de la Studiul de Fezabilitate, în urma căruia rezultă fezabilitatea investiţiei”, a declarat Cătălin Homor, director general CNAIR SA.

În cazul revizuirii studiului de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov, Compania de Drumuri a tot jucat ping-pong în vederea anulării licitaţiei cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Pe 10 august, CNSC a obligat a treia oară CNADNR să continue licitaţia cu reevaluarea ofertei Consitrans. CNADNR s-a adresat apoi Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins cererea definitiv pe 12 septembrie şi a menţinut decizia CNSC din 10 august. Astfel, CNADNR este obligată să reevalueze oferta Consitrans ţinând cont de motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate a fost lansată pe 31 iulie 2015. Valoarea proiectului de „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru „Autostrada Bucuresti-Brasov km 0+000 – 173+300 sector Comarnic – Predeal, km 115+300 – km 146+800 si sector Predeal – Cristian, km 146+800 – km 162 + 300 + reabilitare DN 73B” era estimată între 16,4 milioane de lei şi 19,38 milioane de lei.

Pentru acest contract au fost depuse 7 oferte. Search Corporation a depus oferta cu cel mai mic preţ, de 7,1 milioane de lei (ce include diverse şi neprevăzute), iar Consitrans a oferit un preţ 9,6 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Biden dă asigurări că nu-și dorește ca SUA să ajungă la un Război rece cu China
Biden dă asigurări că nu-și dorește ca SUA să ajungă la un Război rece cu China
Joe Biden a afirmat marţi, la ONU, că nu-şi doreşte un "nou război rece cu China" şi şi-a apărat angajamentul faţă de diplomaţie şi multilateralism, în contextul în care aliaţii......
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar ...
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...