Erbaşu, FPSC: Introducerea cotei de TVA spiltat va îngreuna tot munca celor care lucrează corect în domeniul construcţiilor

Introducerea cotei de TVA spiltat nu va duce la rezolvarea problemelor din sectorul construcţiilor, întrucât cei care lucrează la negru nu au conturi de TVA, a declarat, joi, Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - joi, 07 sept. 2017, 12:42
Erbaşu, FPSC: Introducerea cotei de TVA spiltat va îngreuna tot munca celor care lucrează corect în domeniul construcţiilor

‘Munca la negru în momentul de faţă se manifestă din plin. Noi aşa simţim şi părerea noastră este că autorităţile ştiu şi simt acest lucru. Nu cred că voit nu acţionează. Probabil că nu au capacitatea, dar ei deja vor încasări cât mai mari. Vor încasa mai mult două – trei luni din acest artificiu cu TVA. Degeaba au făcut două conturi, cei care lucrau la negru nici nu ştiu ce e acela cont de TVA şi nici nu vor şti. Vor îngreuna tot munca acelora care lucrează corect’, a spus Cristian Romeo Erbaşu.

Acesta a afirmat că în momentul când au loc controale în domeniul construcţiilor sunt vizate tot firmele care lucrează corect.

‘Atunci când vin controale tot pe şantierele legal făcute vin. Sau în 99% din cazuri. Se bucură pentru un om sau doi sau trei pe care îi găsesc în neregulă sau un om care nu a apucat să fie pus în Revisal (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor n.r.). Pentru acela dă amendă. Acolo unde sunt zeci, sute, mii de angajaţi fără acte nu au curaj să se ducă. E efortul prea mare’, afirmă Erbaşu.

Potrivit sursei citate, piaţa contrucţiilor se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă şi se va ajunge la un deficit substanţial de forţă de muncă. Erbaşu susţine că în perioada următoare necesarul de muncitori va ajunge la 600.000, de la 377.000 de lucrători declaraţi în 2016.

‘Faptul că ne aflăm într-o criză va duce la scumpiri majore şi pe toate palierele în domeniul construcţiilor. În 2007-2008 se întâmpla un lucru şi se va întâmpla şi mai rău acum: aceeaşi lucrători se plimbau din firmă în firmă, de la o lună la alta şi singurul lucru care se schimba în bine pentru dânşii şi pentru economie era că se măreau salariile. În schimb, calitatea lucrărilor era mai rea şi era din ce în ce mai greu la vremea respectivă să se finalizeze o lucrare tocmai din această cauză. Mai mult decât atât, în domeniul construcţiilor cred că a fost perioada de vârf a pieţei negre’, a subliniat preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Acesta a povestit cum se ducea pe şantiere şi găsea muncitori care dormeau, pentru că erau epuizaţi în urma muncii prestate noaptea pe şantiere în care se lucra la negru.

‘Acum nu se mai lucrează chiar la negru, se lucrează la un fel de gri, mai închis sau mai deschis. Se pare că posibilităţile sau capacitatea autorităţilor de control este limitată. Ei încearcă să găsească soluţii, însă de cele mai multe ori aceste soluţii apasă tot pe cei care lucrează corect, nu pe cei care lucrează incorect. Pe aceia nu îi atinge. Ei îşi văd de drumul lor, piaţa lor paralelă. Ei se ocupă tot de cei care lucrează, de bine de rău, corect’, a precizat Erbaşu.

Nu în ultimul rând, preşedintele Federaţiei a precizat că legislaţia în zona contractelor cu statul, achiziţiile publice, nu fost elaborată în aşa fel încât să câştige companiile cu forţă de muncă reală, cele care o pot demonstra.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...