Erdogan aprobă componenţa unui cabinet interimar. Pentru prima dată, un partid prokurd intră la guvernare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aprobat vineri seara componenţa guvernului interimar prezentat de premierul Ahmet Davutoglu, guvern ce urmează să conducă ţara până la alegerile legislative anticipate de la începutul lunii noiembrie, a informat agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de AFP, informează Agerpres.
Economica.net - vin, 28 aug. 2015, 18:58
Erdogan aprobă componenţa unui cabinet interimar. Pentru prima dată, un partid prokurd intră la guvernare

‘Preşedintele nostru Recep Tayyip Erdogan (…) a acceptat guvernul interimar propus şi prezentat de Ahmet Davutoglu’, a indicat pe site-ul său preşedinţia turcă, după o întâlnire de peste o oră între cei doi demnitari.

Din acest cabinet condus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, partidul islamo-conservator al lui Erdogan) vor face parte şi doi parlamentari ai Partidului Democrat al Poporului (HDP, prokurd), fiind pentru prima în istoria Turciei când o formaţiune prokurdă intră într-un guvern.

Ali Haydar Konca şi Muslum Dogan vor conduce Ministerul Afacerilor Europene şi, respectiv, Ministerul Dezvoltării, a precizat premierul Davutoglu la încheierea întâlnirii avute cu preşedintele Erdogan.

Alianţa între partidul islamo-conservator AKP şi formaţiunea prokurdă HDP este inedită în Turcia în contextul confruntărilor ce au loc de mai bine de o lună de zile între armată şi rebelii kurzi din PKK.

Conform Constituţiei ţării, acest guvern interimar nu are nevoie de aprobarea parlamentului, acordul preşedinţiei fiind suficient pentru a-şi intra în atribuţii.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice purtate de premierul Ahmet Davutoglu cu opoziţia nu au dus la niciun rezultat. În această situaţie au fost convocate alegeri legislative anticipate, ce urmează să aibă loc la 1 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...