Erdogan lansează un „ultim avertisment” manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un "ultim avertisment" manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi din Istanbul, la originea frondei politice ce afectează Turcia de două săptămâni, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 13:12
Erdogan lansează un

„Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la capăt. Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo”, a declarat Erdogan într-un discurs susţinut la Ankara în faţa unor primari din cadrul formaţiunii sale, AKP, rezultată dintr-o mişcare islamistă.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a încercat miercuri să dezamorseze fronda îndreptată împotriva Guvernului său de două săptămâni, evocând ideea unui referendum pe tema proiectului de amenajare din piaţa Taksim din Istanbul, aflat la originea manifestaţiilor.

La o zi după intervenţia poliţiei în această piaţă, şeful Guvernului a avut întrevederi cu „reprezentanţii” mişcării de contestare, în faţa cărora a avansat prudent ideea de consultare a populaţiei acestei metropole, cu speranţa că aceasta va accelera sfârşitul mişcării.

„Am putea să supunem această problemă votului popular la Istanbul (…) în democraţie, singura care contează este voinţa poporului”, a declarat presei vicepremierul Huseyin Celik la încheierea reuniunii.

„Cred că după acest gest de bunăvoinţă, tinerii vor decide să părăsească parcul Gezi”, şi-a exprimat speranţa Celik. „Parcul Gezi trebuie evacuat cât mai repede posibil, nu putem, bineînţeles, să acceptăm că aceste manifestaţii vor continua la infinit”, a adăugat el.

În timp ce legitimitatea lor este contestată de manifestanţi, interlocutorii premierului, 11 membri proveniţi din rândul organizaţiilor neguvernamentale sau al societăţii civile, experţi sau artişti, au exclus prudent, joi, orice apreciere cu privire la propunerea primită.

„Le-am spus (guvernanţilor) că nu avem nicio autoritate să spunem ceva cu privire la proiectele Guvernului”, a declarat una dintre cele 11 persoane primite, Ipek Akpinar.

Grupul coordonator al manifestanţilor din parcul Gezi, platfoma a 116 asociaţii care animează mişcarea, nu a fost invitat la Ankara. Iar alţi invitaţi, precum Greenpeace, au refuzat întâlnirea, denunţând operaţiunea în forţă a poliţiei şi intransigenţa premierului.

După evacuarea manu militari de marţi a pieţei Taksim, parcul Gezi, a cărui destructurare anunţată a marcat începerea revoltei împotriva premierului la 31 mai, a rămas miercuri ultimul bastion al contestării.

Numeroşi ocupanţi şi-au abandonat corturile de teama unei evacuări în forţă a poliţiei. Doar câteva sute de persoane au rămas acolo, hotărâte să continue mişcarea pentru a proteja parcul şi cei 600 de arbori.

„Nu ne este teamă”, a asigurat unul dintre ei, Anessa, o fotografă în vârstă de 29 de ani. „Nu ne vom opri”. „Oamenii învaţă să nu le fie teamă de Guvern”, a continuat Fulya Dagli, o studentă la drept în vârstă de 21 de ani: „de aceea nu vom pleca”.

Cu urmele confruntărilor de miercuri şterse, piaţa Taksim a revenit aproape la normal.

Un număr ridicat de forţe de poliţie a fost mobilizat în jurul pieţei pentru a descuraja revenirea manifestanţilor până la lăsarea serii, când câteva mii de persoane au invadat din nou zona scandând „Tayyip, demisia!” în faţa poliţiştilor. Niciun incident nu s-a produs în cursul serii.

Sigur de susţinerea unei majorităţi a turcilor, premierul a adoptat un ton foarte ferm de la începutul crizei.

În faţa deputaţilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din cadrul mişcării islamiste), Erdogan şi-a demonstrat nerăbdarea în faţa celor pe care i-a calificat drept hoţi sau „extremişti”. „Acest dosar s-a încheiat. Nu vom mai da dovadă de toleranţă”, a declarat el.

Liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, i-a cerut preşedintelui Abdullah Gül, recunoscut ca fiind mai moderat decât premierul său, să reunească toate partidele pentru a încerca ieşirea din criză. Dar şeful statului a răspuns că „acest lucru nu va duce la mare lucru”.

Fermitatea sa şi lovitura de forţă de marţi i-au adus lui Erdogan numeroase critici pe plan internaţional.

Parisul a preconizat „calm şi reţinere”, iar Berlinul a calificat intervenţia poliţiei drept un „semn rău”. În aceeaşi linie, şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, i-a cerut lui Erdogan să privilegieze „dialogul şi nu confruntarea”.

În paralel, mii de avocaţi au protestat miercuri în Turcia, în special la Ankara şi Istanbul, pentru a denunţa scurta reţinere, cu o zi înainte, a 73 dintre ei la Istanbul, care se reuniseră pentru a susţine mişcarea de contestare.

Potrivit ultimului bilanţ publicat marţi de sindicatul medicilor turci, valul de proteste s-a soldat cu patru morţi, dintre care trei manifestanţi şi un poliţist, şi aproximativ 5.000 de persoane rănite, dintre care câteva zeci grav.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Ploiești – Buzău: Avans semnificativ pe lotul 2 Mizil – Pietroasele. Asocierea Coni – Trace a realizat aproape două treimi din lucrări
Autostrada Ploiești – Buzău: Avans semnificativ pe lotul 2 Mizil – Pietroasele. Asocierea Coni – Trace ...
Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 2 Mizil - Pietroasele al A7 Ploiești - Buzău a ajuns în martie la 61,5%, conform datelor oficiale actualizate pe harta CESTRIN. Astfel, asocierea de......
S-a votat ajutorul american de 60 mld. USD pentru Ucraina
S-a votat ajutorul american de 60 mld. USD pentru Ucraina
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă, printr-o majoritate bipartizană, un pachet mult aşteptat de 61 de ...
Camera Reprezentanților amenință să interzică TikTok în SUA
Camera Reprezentanților amenință să interzică TikTok în SUA
Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă un proiect de lege care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea ...
AFI pune panouri fotovoltaice pe mall-ul din Ploiești, cu bani din PNRR
AFI pune panouri fotovoltaice pe mall-ul din Ploiești, cu bani din PNRR
AFI Palace Ploiești a lansat licitația pentru montarea unui sistem fotovoltaic pe acoperișul mall-ului din Ploiești, ...