Erdogan merge la Moscova pentru discuţii cu Putin despre Siria, terorism şi normalizarea relaţiilor bilaterale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îl primeşte vineri la Kremlin pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care va aborda situaţia din Siria, lupta împotriva terorismului şi normalizarea relaţiilor bilaterale, relatează agenţia de presă EFE.
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 10:00
Erdogan merge la Moscova pentru discuţii cu Putin despre Siria, terorism şi normalizarea relaţiilor bilaterale

Potrivit Kremlinului, discuţiile dintre cei doi lideri se vor axa pe conflictul sirian, negocierile de pace dintre regimul de la Damasc şi opoziţia armată, precum şi pe coordonarea acţiunilor militare ale celor două state în Siria.

Rusia, alături de Iran, este principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, în timp ce Ankara a sprijinit de la început opoziţia siriană care doreşte înlăturarea lui Al-Assad de la putere.

Cu toate acestea, Moscova şi Ankara şi-au apropiat poziţiile în ultimele luni, fiind chiar mediatori ai consultărilor între cele două părţi la recentele negocieri de la Astana, capitala Kazahstanului, unde emisari ai preşedintelui Bashar al-Assad şi reprezentanţi ai rebelilor s-au întâlnit pentru a discuta despre încetarea focului în Siria.

Putin şi Erdogan vor examina de asemenea stadiul investigaţiilor în cazul asasinării ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, de către un agent de poliţie turc, o crimă comparată de Kremlin cu o ‘agresiune împotriva statului’.

Cu ocazia vizitei lui Erdogan la Moscova, conform unor oficiali turci, este posibil ca Ankara să discute despre posibila achiziţionare de sisteme de rachete antiaeriene S-400, cele mai avansate rachete ruseşti sol-aer, exact ca cele instalate de Rusia în Siria pentru a-şi proteja bazele militare din această ţară arabă.

Totodată, Putin şi Erdogan intenţionează să facă progrese în normalizarea relaţiilor bilaterale prin proiecte cum ar fi prima centrală nucleară turcă de la Akkuyu şi gazoductul Turkish Stream. Moscova şi Ankara au semnat în 2010 un acord privind construirea centralei nucleare din Turcia şi, potrivit corporaţiei nucleare ruse Rosatom, darea în exploatare a primului reactor nuclear de la Akkuyu este programată pentru aprilie 2023.

Proiectul Turkish Stream, ratificat de parlamentele ambelor ţări, prevede construirea unei conducte de transport al gazelor naturale prin Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, unde ar putea fi creat un centru de distribuţie pentru ţările Uniunii Europene.

Ambele ţări sunt, de asemenea, interesate în relansarea comerţului bilateral, care a scăzut cu o treime în 2016, eliminarea regimului de vize şi reluarea fluxului de turişti ruşi în Turcia, până nu demult destinaţia principală a acestora.

Putin şi Erdogan au pus capăt tensiunilor dintre cele două ţări la întâlnirea lor din Sankt Petersburg, în august 2016, după o criză de mai mult de jumătate de an ca urmare a doborârii unui bombardier rus la frontiera dintre Siria şi Turcia de către aviaţia turcă. De altfel, liderul rus a trebuit să prezinte scuze recent Ankarei pentru moartea mai multor soldaţi turci într-un bombardament accidental al aviaţiei ruse în Siria, Kremlinul invocând deficienţe de coordonare.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul falimentului distribuitorului
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări, prin intermediul unui comunicat, cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii......
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine ...
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai ...
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis vineri seară un comunicat ...