Erdogan merge la Moscova pentru discuţii cu Putin despre Siria, terorism şi normalizarea relaţiilor bilaterale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îl primeşte vineri la Kremlin pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care va aborda situaţia din Siria, lupta împotriva terorismului şi normalizarea relaţiilor bilaterale, relatează agenţia de presă EFE.
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 10:00
Erdogan merge la Moscova pentru discuţii cu Putin despre Siria, terorism şi normalizarea relaţiilor bilaterale

Potrivit Kremlinului, discuţiile dintre cei doi lideri se vor axa pe conflictul sirian, negocierile de pace dintre regimul de la Damasc şi opoziţia armată, precum şi pe coordonarea acţiunilor militare ale celor două state în Siria.

Rusia, alături de Iran, este principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, în timp ce Ankara a sprijinit de la început opoziţia siriană care doreşte înlăturarea lui Al-Assad de la putere.

Cu toate acestea, Moscova şi Ankara şi-au apropiat poziţiile în ultimele luni, fiind chiar mediatori ai consultărilor între cele două părţi la recentele negocieri de la Astana, capitala Kazahstanului, unde emisari ai preşedintelui Bashar al-Assad şi reprezentanţi ai rebelilor s-au întâlnit pentru a discuta despre încetarea focului în Siria.

Putin şi Erdogan vor examina de asemenea stadiul investigaţiilor în cazul asasinării ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, de către un agent de poliţie turc, o crimă comparată de Kremlin cu o ‘agresiune împotriva statului’.

Cu ocazia vizitei lui Erdogan la Moscova, conform unor oficiali turci, este posibil ca Ankara să discute despre posibila achiziţionare de sisteme de rachete antiaeriene S-400, cele mai avansate rachete ruseşti sol-aer, exact ca cele instalate de Rusia în Siria pentru a-şi proteja bazele militare din această ţară arabă.

Totodată, Putin şi Erdogan intenţionează să facă progrese în normalizarea relaţiilor bilaterale prin proiecte cum ar fi prima centrală nucleară turcă de la Akkuyu şi gazoductul Turkish Stream. Moscova şi Ankara au semnat în 2010 un acord privind construirea centralei nucleare din Turcia şi, potrivit corporaţiei nucleare ruse Rosatom, darea în exploatare a primului reactor nuclear de la Akkuyu este programată pentru aprilie 2023.

Proiectul Turkish Stream, ratificat de parlamentele ambelor ţări, prevede construirea unei conducte de transport al gazelor naturale prin Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, unde ar putea fi creat un centru de distribuţie pentru ţările Uniunii Europene.

Ambele ţări sunt, de asemenea, interesate în relansarea comerţului bilateral, care a scăzut cu o treime în 2016, eliminarea regimului de vize şi reluarea fluxului de turişti ruşi în Turcia, până nu demult destinaţia principală a acestora.

Putin şi Erdogan au pus capăt tensiunilor dintre cele două ţări la întâlnirea lor din Sankt Petersburg, în august 2016, după o criză de mai mult de jumătate de an ca urmare a doborârii unui bombardier rus la frontiera dintre Siria şi Turcia de către aviaţia turcă. De altfel, liderul rus a trebuit să prezinte scuze recent Ankarei pentru moartea mai multor soldaţi turci într-un bombardament accidental al aviaţiei ruse în Siria, Kremlinul invocând deficienţe de coordonare.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...