Erdogan: Turcia are nevoie de sisteme de apărare ruseşti S-400

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că Turcia are nevoie de sisteme de apărare antiaeriene ruseşti S-400 şi că le va procura cât mai curând posibil, declaraţie ce survine pe fondul unor tensiuni cu Washingtonul, care ameninţă cu blocarea livrării de avioane de luptă către Ankara, relatează Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 31 aug. 2018, 11:16
Erdogan: Turcia are nevoie de sisteme de apărare ruseşti S-400

”Turcia are nevoie de sisteme S-400. Acordul în legătură cu acest subiect este încheiat şi, cu voia Domnului, noi le vom obţine în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat Erdogan în cadrul unei ceremonii cu caracter militar.

Aceste declaraţii survin în timp ce relaţiile dintre Ankara şi Washington au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni şi Washingtonul şi-a exprimat preocuparea în legătură cu faptul că Turcia, ţară membră a NATO, se echipează cu armament rusesc.

Turcia şi Rusia afirmă că un acord a fost deja încheiat şi Ankara susţine că livrarea de S-400, un sistem antirachetă şi de apărare antiaeriană ce concurează cu cel american, Patriot, ar putea interveni începând de anul viitor.

Washingtonul consideră că achiziţionarea de sisteme S-400 de către Turcia pune o dublă problemă: cel de compatibilitate cu sistemele NATO şi cel privind protecţia de secrete tehnologice ale avionului de luptă american F-35, pe care Ankara doreşte să-l cumpere şi despre care se spune că poate evita S-400.

Turcia ”are nevoie de F-35”, a declarat Erdogan vineri. SUA ”le furnizează sau nu le furnizează. Nu ştiu. Dacă le furnizează, atunci ei vor demonstra că-şi ţin angajamentele”, a continuat preşedintele turc.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni din cauza încarcerării, apoi a plasării în arest la domiciliu la Izmir (vest), a unui pastor american acuzat de Ankara de ”spionaj şi de activităţi teroriste”.

Aceste tensiuni au precipitat îndeosebi prăbuşirea lirei turceşti, care a pierdut circa 40 % din valoarea sa de la începutul anului.

”Eforturile ce vizează provocarea prăbuşirii sectoarelor economic şi militar ale Turciei din cauza unui proces în curs la Izmir (…) sunt absolut inexplicabile”, a mai spus Erdogan.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...