Erdogan: Turcia are nevoie de sisteme de apărare ruseşti S-400

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că Turcia are nevoie de sisteme de apărare antiaeriene ruseşti S-400 şi că le va procura cât mai curând posibil, declaraţie ce survine pe fondul unor tensiuni cu Washingtonul, care ameninţă cu blocarea livrării de avioane de luptă către Ankara, relatează Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 31 aug. 2018, 11:16
Erdogan: Turcia are nevoie de sisteme de apărare ruseşti S-400

”Turcia are nevoie de sisteme S-400. Acordul în legătură cu acest subiect este încheiat şi, cu voia Domnului, noi le vom obţine în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat Erdogan în cadrul unei ceremonii cu caracter militar.

Aceste declaraţii survin în timp ce relaţiile dintre Ankara şi Washington au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni şi Washingtonul şi-a exprimat preocuparea în legătură cu faptul că Turcia, ţară membră a NATO, se echipează cu armament rusesc.

Turcia şi Rusia afirmă că un acord a fost deja încheiat şi Ankara susţine că livrarea de S-400, un sistem antirachetă şi de apărare antiaeriană ce concurează cu cel american, Patriot, ar putea interveni începând de anul viitor.

Washingtonul consideră că achiziţionarea de sisteme S-400 de către Turcia pune o dublă problemă: cel de compatibilitate cu sistemele NATO şi cel privind protecţia de secrete tehnologice ale avionului de luptă american F-35, pe care Ankara doreşte să-l cumpere şi despre care se spune că poate evita S-400.

Turcia ”are nevoie de F-35”, a declarat Erdogan vineri. SUA ”le furnizează sau nu le furnizează. Nu ştiu. Dacă le furnizează, atunci ei vor demonstra că-şi ţin angajamentele”, a continuat preşedintele turc.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au devenit puternic tensionate în ultimele săptămâni din cauza încarcerării, apoi a plasării în arest la domiciliu la Izmir (vest), a unui pastor american acuzat de Ankara de ”spionaj şi de activităţi teroriste”.

Aceste tensiuni au precipitat îndeosebi prăbuşirea lirei turceşti, care a pierdut circa 40 % din valoarea sa de la începutul anului.

”Eforturile ce vizează provocarea prăbuşirii sectoarelor economic şi militar ale Turciei din cauza unui proces în curs la Izmir (…) sunt absolut inexplicabile”, a mai spus Erdogan.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...