Ericsson şi Qualcomm estimează că tehnologia 5G ar putea aduce României venituri de aproape 7 miliarde de euro

Tehnologia 5G poate furniza beneficii de 210 miliarde de euro în toată Europa, conform studiului realizat de compania Analysys Mason şi sponsorizat de Qualcomm și Ericsson. Pentru România, autorii studiului estimează beneficii de 6,83 miliarde de euro, în timp ce costurile investiţiei s-ar situa la 1,9 miliarde de euro.
Economica.net - mar, 24 nov. 2020, 19:29
Ericsson şi Qualcomm estimează că tehnologia 5G ar putea aduce României venituri de aproape 7 miliarde de euro

Fabricile inteligente, agricultura și zonele suburbane și rurale vor avea cel mai mare impact asupra PIB-ului.

Qualcomm Technologies și Ericsson, în colaborare cu Analysys Mason, au descoperit că valoarea economică potențială a tehnologiei 5G văzută ca o „platformă de inovație deschisă” ar putea aduce beneficii pentru Europa de 210 miliarde de euro.

Studiul „Revizuirea planului de acţiune 5G pentru Europa”oferă o analiză cost-beneficiu atât pentru state individuale, cât și pentru segmente de piață și recomandă investiții vizate în sectorul public, dar și schimbări de politici pentru a maximiza veniturile.

Raportul a constatat că Germania va avea cel mai mare beneficiu net global (avantaj minus cost) de 38,5 miliarde euro, cu o investiție de 6 miliarde de euro, oferind un raport cost-beneficiu (CBR) de 7,5. Însă, Elveția ar urma să aibă cel mai mare punctaj, de 14,7, cu un beneficiu net de aproximativ 10 miliarde de euro dintr-o investiție de doar 700 de milioane de euro.

Pentru România, raportul costuri-beneficii este de 3,6, cu un beneficiu net (beneficiu minus cost) de 4,9 miliarde de euro.

„5G poate oferi stimulentul economic de care are nevoie Europa”, a spus Wassim Chourbaji, vicepreședinte senior pentru afaceri guvernamentale, Qualcomm Communications SARL. „Conectivitatea 5G se extinde mult mai mult decât smartphone-ul și are potențialul de a transforma întregi industrii la nivel macro. Qualcomm se angajează să colaboreze cu întreprinderi, organizații și guverne din întreaga Europă pentru a profita de oportunitatea potențială de creștere și inovare pe care această tehnologie o prezintă”.

În privința domeniilor de utilizare a acestei tehnologii, cele mai însemnate beneficii economice (în ceea ce privește impactul în PIB-ul european) provin din clusterele Producției și Agriculturii Inteligente, precum și din clusterul Zonelor urbane și suburbane (FWA) Inteligente, acestea aducând beneficii nete după cum urmează: 58 de miliarde de euro, 37 miliarde de euro, respectiv 18 miliarde de euro.

Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations, Ericsson Europe and Latin America, a spus: “Ca platformă de inovare deschisă, tehnologia 5G asigură infrastructura critică de care Europa are nevoie pentru o redresare economică sustenabilă, rezistentă și incluzivă. Uniunea Europeană își setează obiective pentru Decada Digitală și implementează prevederile Green Deal și ar trebui să se asigure că tehnologia 5G are un rol fundamental în ceea ce înseamnă transformarea digitală și decarbonizarea economiei. Ericsson este un lider tehnologic în domeniul 5G, care s-a angajat să extindă următoarea generație de soluții de conectivitate la nivelul întregii societății”.

Studiul grupează segmentele de piață în patru arii principale: Producție și Logistică Inteligente, Comunități Rurale Inteligente, Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

Clusterele Producție Inteligentă și Comunități Rurale Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 70 de miliarde de euro, respectiv 55 de miliarde de euro, deși raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât cele ale clusterelor Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

În România, clusterele Comunități Rurale Inteligente, respectiv Producție și Logistică Inteligente ar avea cele mai mari beneficii nete, de 2 miliarde de euro, respectiv 1,5 miliarde de euro, deși raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât în cazul clusterului Orașe Inteligente (6,7).

Puteţi citi întregul studiu AICI.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...