Erste Bank a înregistrat anul trecut un profit net de aproape un miliard de euro

Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române, a înregistrat anul trecut un profit net de 968,2 milioane euro, în urma creşterii solide a creditării, pe segmentele de retail şi corporate, a anunţat, vineri, directorul general al grupului bancar austriac, Andreas Treichl.
Economica.net - vin, 26 feb. 2016, 08:25
Erste Bank a înregistrat anul trecut un profit net de aproape un miliard de euro

‘Profitul net de aproape un miliard de euro, capitalizarea solidă şi costurile de risc semnificativ mai reduse din 2015 arată că ne-am făcut temele. Situaţia dobânzilor constituie în continuare o provocare, iar impactul este vizibil în reducerea profitului operaţional. De cealaltă parte, am înregistrat o creştere solidă a creditării, susţinută în mod egal de operaţiunile de retail şi corporate’, a spus Andreas Treichl.

Acesta a adăugat că Grupul îşi propune să îşi îmbunătăţească poziţia pe piaţă, în ciuda contextului pe care l-a apreciat ca fiind dificil pentru industria bancară.

Treichl a mai arătat că, datorită profitabilităţii, Grupul şi-a îmbunătăţit semnificativ capitalizarea.

‘Cu un indice al capitalului comun de rang 1 de 12,3%, suntem cu mult peste nivelul cerut de autorităţile de reglementare, de 9,75%. Rezultatul solid ne permite să realizăm trei lucruri: să finanţăm în continuare creşterea pe pieţele noastre, să ne consolidăm baza de capital şi să plătim dividende. Vrem să împărtăşim rezultatele bune cu acţionarii noştri şi vom propune un dividend de 50 eurocenţi pe acţiune’, a afirmat directorul general al grupului bancar austriac.

Venitul net din dobânzi s-a diminuat anul trecut la 4,447 miliarde euro, de la 4,495 miliarde euro în 2014, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi în pofida creşterii solide a creditării.

Portofoliul net de credite a avansat cu 4,2%, susţinut de creşterea economică robustă înregistrată în Europa Centrală şi de Est, în special în Republica Cehă, Slovacia, dar şi în Austria.

Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus uşor, la 1,861 miliarde de euro, de la 1,869 miliarde de euro în 2014, fiind susţinut de rezultatele solide generate de operaţiunile de asset management şi de custodie. Anul trecut, venitul net din tranzacţionare s-a diminuat la 210,1 milioane de euro, de la 243,2 milioane de euro în 2014, în timp ce venitul operaţional a scăzut cu 1,5%, la 6,771 miliarde de euro, de la 6,877 miliarde de euro în 2014. Raportul cost/venit s-a situat în 2015 la 57,1%, faţă de 55,1% în 2014.

Erste Group a înregistrat o evoluţie pozitivă a costurilor de risc, care s-au îmbunătăţit semnificativ, ajungând la 729,1 milioane de euro, respectiv 56 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi, datorită în principal reducerii substanţiale înregistrate în România, precum şi evoluţiei pozitive a tuturor segmentelor din Austria.

Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească în 2015, situându-se la 7,1% comparativ cu 8,5% în 2014. Rata de acoperire a creditelor neperformante a scăzut la 64,5%, de la 68,9% în 2014, pe fondul implementării definiţiei neperformanţei, stabilită de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Poziţia ‘alte venituri operaţionale’ s-a situat în 2015 la minus 635,6 milioane de euro, faţă de minus 1,752 miliarde de euro în 2014. Schimbarea pozitivă semnificativă a avut loc în contextul efectelor puternic negative înregistrate în mod extraordinar în 2014 (în principal amortizări de active intangibile). Cifrele includ cheltuieli cu contribuţiile la fondurile naţionale de rezoluţie, în valoare de 51,3 milioane de euro, care au fost plătite pentru prima dată în 2015. În plus, legislaţia privind conversia creditelor de consum din franci elveţieni în euro din Croaţia a generat pierderi de 129,5 milioane de euro, iar aspecte legate de protecţia consumatorilor în România au condus la constituirea unor provizioane în valoare de 101,6 milioane de euro.

Taxele pe operaţiunile bancare şi financiare s-au situat, din nou, la un nivel semnificativ, de 236,2 milioane de euro (comparativ cu 256,3 milioane de euro în 2014): 128,6 milioane de euro în Austria, 23,6 milioane de euro în Slovacia şi 84 milioane de euro în Ungaria.

‘Costul total generat de măsuri populiste s-a menţinut în 2015 la un nivel foarte ridicat, de peste 450 milioane de euro – aproape jumătate din profitul net. Am fi preferat să utilizăm aceste fonduri pentru a acorda noi credite, cu scopul de a finanţa economia şi a contribui la crearea de noi locuri de muncă’, a afirmat Andreas Treichl.

Rezultatul net al Erste Group s-a situat anul trecut la 968,2 milioane de euro, faţă de pierderi de 1,382 miliarde de euro în 2014.

Pe baza rezultatelor solide, capitalul total a crescut la 14,8 miliarde de euro (faţă de 13,4 miliarde de euro în 2014). Capitalul comun de rang 1 (CET 1, Basel 3 implementat parţial) s-a majorat la 12,1 miliarde de euro (de la 10,6 miliarde de euro în 2014), iar totalul fondurilor proprii eligibile (Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 17,6 miliarde de euro (de la 15,8 miliarde de euro în 2014).

Riscul total, respectiv activele ponderate la risc, inclusiv riscurile de credit, de piaţă şi cele operaţionale (Basel 3 implementat parţial), a scăzut la 98,3 miliarde de euro (de la 100,6 miliarde de euro în 2014). Indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 12,3% (de la 10,6% în 2014), semnificativ peste nivelul minim reglementat de 9,75%. Indicele capitalului total (Basel 3 implementat parţial) a crescut la 17,9% comparativ cu 15,7% la finalul anului 2014.

Totalul activelor a crescut la 199,7 miliarde de euro la finalul anului trecut (de la 196,3 miliarde de euro în 2014), în principal datorită majorării volumului creditelor acordate clienţilor.

Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a urcat de la 120,8 miliarde de euro în 2014 la 125,9 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. În privinţa pasivelor, depozitele de la clienţi s-au majorat la 127,9 miliarde de euro (de la 122,6 miliarde de euro în 2014). Raportul credite/depozite s-a situat anul trecut la 98,4% (de la 98,6% în 2014).

Erste apreciază că, în acest an, contextul operaţional se anunţă favorabil creditării. Estimările privind creşterea economică din 2016 se situează între 1,5% şi 3,8% pentru toate pieţele Erste principale din Europa Centrala şi de Est, inclusiv Austria, pe fondul cererii interne solide.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimată la aproximativ 10-11% în 2016, susţinând acordarea de dividende. Factorii favorabili includ revenirea creşterii creditării, îmbunătăţirea continuă a calităţii activelor într-un context de risc moderat şi un impact extraordinar pozitiv corespunzător vânzării participaţiei la VISA, în valoare de aproximativ 127 milioane de euro înainte de impozitare.

Factorii nefavorabili sunt menţinerea contextului caracterizat de dobânzi reduse care afectează rezultatul operaţional al grupului, în principal venitul net din dobânzi, precum şi rezultatele operaţionale mai reduse din Ungaria şi România (ca urmare a reevaluării valorii activelor).

Taxele pe operaţiunile bancare (taxele bancare, taxa pe tranzacţii financiare, contribuţiile la fondurile de rezoluţie şi de garantare a depozitelor) vor avea un impact negativ înainte de impozitare de circa 360 milioane de euro în acest an, estimează Erste.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...