Erste: Cele mai bune rezultate din istorie. Profit net de 1,26 mld. euro, în 2016

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române, a înregistrat anul trecut un profit net de 1,26 miliarde euro, cele mai bune rezultate înregistrate vreodată, îmbunătăţindu-şi semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului, a anunţat marţi directorul general al grupului bancar austriac, Andreas Treichl.
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 10:04
Erste: Cele mai bune rezultate din istorie. Profit net de 1,26 mld. euro, în 2016

‘Erste Group a obţinut anul trecut cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Am înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorită costurilor de risc mai mici determinate de o îmbunătăţire a calităţii activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub 5%. Venitul operaţional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaţionale s-au majorat ca urmare a investiţiilor în sistemele IT şi în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape cinci miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienţilor – în total retail şi companii – au crescut cu peste zece miliarde de euro. Acest aflux de economii este un indicator puternic al încrederii acordate Erste, pe de altă parte arată încă o dată că doar nivelul redus al dobânzilor nu este suficient pentru a stimula investiţiile’, a declarat şeful băncii austriece.

Potrivit şefului Erste, conducerea grupului va propune plata unui dividend de un euro pe acţiune către acţionari.

În 2016, venitul net din dobânzi s-a situat 4,374 miliarde de euro, în scădere cu 1,6% faţă de 4,444 miliarde de euro în 2015, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi al scăderii semnificative a creditelor neperformante. Această evoluţie nu a fost compensată integral de creşterea creditării.

Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus anul trecut la 1,783 miliarde de euro (de la 1,861 miliarde de euro în 2015), reflectând un declin al venitului din creditare şi servicii de plăţi precum şi un venit mai mic din operaţiuni cu valori mobiliare.
Venitul net din tranzacţionare a crescut în 2016 cu 29,6%, la 272,3 milioane de euro, iar venitul operaţional a scăzut cu 1,2%, la 6,691 miliarde de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,1% anul trecut, la 4,082 miliarde de euro, în principal din cauza costurilor de IT şi consultanţă mai ridicate precum şi a majorării cheltuielilor de personal la 2,339 miliarde de euro. Această evoluţie a determinat diminuarea profitului operaţional la 2,663 miliarde de euro.

Raportul cost/venit s-a situat la 60,2% (57,1%). Câştigul din activele şi pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere (net) include un profit, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acţiunilor la VISA Europe în sumă de 138,7 milioane de euro.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ anul trecut, la 195,7 milioane de euro, sau 15 puncte de bază din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria. Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ la 4,9%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut considerabil la 69,1%.

Totalul activelor a crescut în 2016 la 208,2 miliarde de euro (de la 199,7 miliarde de euro în 2015), în principal datorită majorării numerarului şi a soldurilor de numerar, în principal a soldurilor de numerar la băncile centrale, la 18,4 miliarde de euro.

Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017. Creşterea economică solidă anticipată în pieţele principale – Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia, Serbia şi Austria, menţinerea evaluării foarte pozitive a profilului de risc al băncii şi reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria ar trebui să fie factori de susţinere pentru obţinerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, ne-recurenţa unor efecte extraordinare precum vânzarea acţiunilor VISA alături de potenţialele până acum necuantificabile riscuri politice ar putea să îl pună in pericol.

În 2017, evoluţia pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creştere a PIB-ului cuprinse între 1,5% şi 4,5% în pieţele principale din CEE în care activează Erste Group. Toţi ceilalţi parametri economici sunt aşteptaţi să evolueze de asemenea semnificativ. Ratele şomajului ar urma să scadă în continuare – în Cehia şi Ungaria acestea sunt deja printre cele mai reduse din UE. Se estimează că inflaţia se va menţine la un nivel redus, iar poziţiile competitive puternice ar trebui să ducă din nou la excedente ale contului curent. Este de aşteptat ca situaţia fiscală şi nivelele datoriei publice să rămână la un nivel solid. Pentru Austria, în schimb, se estimează o creştere mai puţin dinamică, la o rată de 1,5%. Rata şomajului se aşteaptă să se stabilizeze în 2017 după ce a marcat o creştere în 2016. Per ansamblu, creşterea continuă să fie determinată de consumul intern în toate economiile, deşi se aşteaptă ca exporturile să aibă o contribuţie pozitivă în majoritatea ţărilor.

În acest context, Erste Group se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marja rezultată din reinvestirea în obligaţiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii. Îmbunătăţirea semnificativă a calităţii activelor are de asemenea un impact negativ asupra veniturilor nete din dobânzi. Cu fiecare reducere suplimentară a portofoliului de credite neperformante – cauzată pe de o parte de vânzările de credite neperformante dar şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului – venitul net din dobânzi va scădea pe fondul unui efect de ‘unwinding’ mai redus. Per ansamblu, Erste Group se aşteaptă ca, în cel mai bun caz, să poată menţine venitul net din dobânzi la un nivel stabil in 2017.

Cheltuielile operaţionale sunt aşteptate să crească cu 1-2% în 2017, determinate, în principal, de investiţiile în IT necesare pentru a asigura viitoarea competitivitate a Erste Group şi de măsurile impuse de cerinţele de reglementare. Noi investiţii în simplificarea produselor, standardizarea proceselor sau implementarea la nivel de grup a platformei digitale George se înscriu în strategia digitală. După implementarea în Austria, George va fi lansat în 2017 şi în Republica Cehă, Slovacia şi România. Generatori suplimentari de costuri sunt cheltuielile de reglementare legate spre exemplu de implementarea IFRS 9 de la începutul anului 2018 sau de pregătirile pentru AnaCredit, un set de date cu creditele bancare la nivel european supravegheat de BCE. Prin urmare, se estimează că profitul operaţional va scădea uşor în 2017.

Estimând o cotă de impozitare similară cu cea din 2016 şi o taxă pe participaţiile minoritare similară, Erste Group are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%.

Potenţiale riscuri privind perspectivele sunt impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative; riscurile politice precum cele legate de alegerile care au loc în economiile cheie ale UE, riscurile geopolitice şi cele economice globale sau iniţiativele de protecţie a consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...