Erste Group – Cel mai bun rezultat al grupului. Profit net de 1,8 miliarde de euro în 2018

Grupul bancar austriac Erste Group a raportat joi un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 36% faţă de 2017, fiind cel mai bun rezultat înregistrat de grup în cei 200 de ani de activitate, a anunţat Erste Group.
Economica.net - joi, 28 feb. 2019, 07:44
Erste Group - Cel mai bun rezultat al grupului. Profit net de 1,8 miliarde de euro în 2018

„Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru înregistrat vreodată, ci este şi un simbol pentru aniversarea noastră de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea în care suntem şi astăzi activi”, a spus Andreas Treichl, directorul general de la Erste Group Bank AG.

Treichl a subliniat că acest rezultat a fost susţinut de fundamente puternice: creştere cu 7% atât a depozitelor, cât şi a creditelor, îmbunătăţirea suplimentară a ratei creditelor neperformante la 3,2%, venitul net din dobânzi a crescut cu 5,3%, în timp ce venitul net din comisioane a urcat cu 3,1%. De asemenea, cheltuielile au rămas aproape neschimbate şi au reprezentat astfel un factor pentru creşterea semnificativă a rezultatului operaţional cu aproape 9%.

„Suntem multumiţi de nivelul indicatorilor noştri de capital şi de lichiditate: rata capitalului comun de rang 1 a fost de 13,5%, în timp ce indicele de capital total a fost de 18,2%. În acest context, dorim să împărţim rezultatul bun cu acţionarii noştri şi, prin urmare, vom propune în cadrul adunării generale anuale un dividend mai mare, în valoare de 1,40 euro pe acţiune”, a spus Andreas Treichl.

În ceea ce priveşte perspectivele, Erste Group mizează pe o creştere reală a PIB de circa 3% pentru regiunea Europei Centrale şi de Est şi de peste 2% pentru Austria. Aceasta ar urma să fie susţinută de cererea internă solidă, salariile mai mari în termeni reali, scăderea ratei şomajului şi de disciplina fiscală la nivelul întregii regiuni.

Pe baza unei creşteri de 4-6% a creditării, Erste Group se aşteaptă ca veniturile să crească mai mult decât cheltuielile. Costurile de risc vor creşte, dar vor rămâne la minime istorice (10-20 puncte de bază). Cu toate acestea, grupul bancar austriac avertizează că indicatorul ‘alte rezultate operationale’ va fi afectat negativ de taxa bancară din România.

Erste Group Bank are o expunere mare pe România, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din România.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...