Erste Group mizează pe un profit net în creştere cu 37% în 2018, faţă de 2017

Grupul bancar austriac Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat vineri că eliberarea provizioanelor de risc şi un nivel mai mic de impozitare i-au permis să îşi majoreze profit net cu o treime în 2018, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 25 ian. 2019, 15:57
Erste Group mizează pe un profit net în creştere cu 37% în 2018, faţă de 2017

Banca austriacă a precizat că se aşteaptă la un profit net de aproximativ 1,8 miliarde euro pentru anul 2018, faţă de un rezultat net de 1,31 miliarde euro în 2017. Cifra anunţată de Erste Group este peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit net de 1,47 miliarde euro.

Erste Group a precizat că eliberare unor provizioane de risc în valoare de aproximativ 59 milioane euro şi un nivel de impozitare mai mic de 15% i-au stimulat câştigurile în 2018. De asemenea, grupul austriac a subliniat că a beneficiat de pe urma unor dobânzi mai mari în Cehia şi România, astfel că profitul operaţional a crescut până la 2,73 miliarde euro.

În aceste condiţii, Erste Group intenţionează să majoreze dividendele pentru anul 2018 până la 1,40 euro pe acţiune, de la 1,20 euro pe acţiune în anul precedent.

În urma acestui anunţ, acţiunile Erste Group au crescut cu 3,4% până la 30,06 euro. Chiar şi aşa titlurile Erste Group sunt cu aproximativ doi euro sub preţul înregistrat înainte ca autorităţile din România să anunţe, în luna decembrie 2018, o nouă taxă care se va aplica băncilor începând din 2019. Una dintre cele mai importante măsuri anunţate de ministrul Finanţelor vizează o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare.

Erste Group Bank are o expunere mare pe România, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din România.

Analiştii de la Raiffeisen Centrobank au estimat că, din cauza „taxei pe lăcomie”, câştigurile BCR ar putea scădea până la 18 milioane euro în 2020 de la un nivel estimat la 202 milioane euro în 2018.

Erste Group Bank a informat că va da publicităţii rezultatele preliminare pentru întregul an 2018 în data de 28 februarie 2019.

În România, Erste Group Bank deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...